Руски търговци и представители на ресторантьорския бизнес посетиха български преработвателни предприятия с цел установяване на възможности за участие на изложения в Русия (градовете Москва и Новосибирск). Това съобщи Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, за “Агрозона”. Според нея е имало голям интерес към българските продукти и вероятно в края на тази година български преработвателни предприятия ще участват на изложенията, които са планирани по промоционалната програма „Освободете европейския вкус“, администрирана от Министерство на земеделието и храните с финансовата подкрепа на европейския съюз.
Програмата е тригодишна инициатива за насърчаване на консумацията на преработени здравословни продукти от плодове и зеленчуци с най-добро качество. Тя подпомага навлизането на български продукти на пазарите в Русия и Обединените Арабски Емирства, като акцент се поставя на лютеница (зеленчуково пюре), мариновани домати, печени зеленчуци, продукти от рози и компот от праскови.
През юни завършва първата година от действието на програмата в България и Асоциацията има уверение от Европейската комисия и Министерство на земеделието и храните, че финансиране е осигурено и за втората година.
Лилия Александрова