Русия задължава хлебопроизводителите да използват йодирана сол

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Русия задължава хлебопроизводителите да използват йодирана сол. Това е заложено в законопроект, публикуван от руското министерство на здравеопазването. В съответствие с предложението, от 1 юни 2021 г. всичката сол от допълнителна, първокласна и първа степен ще бъде йодирана.

Изключение ще бъде направено за определени марки и мелници. Година по-рано пекарите ще започнат да използват йодирана сол при печенето на хляб. Останалите хлебни изделия ще бъдат йодирани от 2022 година.

Освен това в проектозакона се споменава, че всички организации, участващи в образователни дейности, медицински организации, културни организации, организации на наказателната система и военни части са длъжни да готвят, използвайки йодирана сол.

Тази мярка, замислена от здравното министерство, трябва да спаси руснаците от недостига на йод, който изпитват. Според плановете, липсата на йод сред жителите на страната ще бъде овладяна след 10 години.

В Русия по-малко от 30% от жителите консумират йодирана сол в храната, за разлика от страните от Евразийския икономически съюз (Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан), където се въвежда универсална йодизация на солта. Според Министерството на здравеопазването проблемът с появата на заболявания, свързани с недостиг на йод, в момента е един от неотложните проблеми в Руската федерация. Уточнява се, че годишно повече от 1,5 милиона възрастни и 650 хиляди деца със заболявания на щитовидната жлеза се нуждаят от специализирана ендокринологична помощ.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements