Русия спря участието си в споразумението за износ на зърно през Черно море

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Решението идва след атаката с дрон, насочена срещу руски кораби в Крим. Украинското зърно вероятно отново ще тръгне по суша през нашата страна

Споразумението за “зърнения коридор” в Черно море е спряно от вчера за неопределено време, това става ясно от съобщение от Руската федерация.

„Предвид извършения от киевския режим с участието на британски експерти терористичен акт срещу корабите на Черноморския флот и гражданските кораби, участващи в охраната на зърнените коридори, Русия спира участието си в изпълнението на споразумението за износ селскостопански продукти от украинските пристанища“, съобщи руското министерство на отбраната в канала Telegram.

Съобщението от Русия ще повлияе силно на световния пазар на зърно. Очаква се при отварянето на борсите в понеделник цените на зърнените култури – пшеница, царевица, но и на маслодайните – рапица и слънчоглед, да достигнат нови върхове.

Министерството уточни, че в атаката в Севастополския залив са участвали девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски безпилотника.

Руската федерация твърди, че същото подразделение от британски специалисти, което е помогнало на украинците да организират експлозиите в Севастопол, е замесено и в атентатите на Северен поток.

Руското министерство на отбраната заяви в събота, че експлозиите, които повредиха газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2” в Балтийско море през септември, са причинени от членове на британския флот, съобщава Ройтерс.

Министерството не представи никакви доказателства в подкрепа на обвиненията срещу Обединеното кралство, но уточни, че британците са участвали в “планирането, подготовката и осъществяването на терористичната атака”.

В съобщение в Twitter, взето от АФП, същият източник твърди, че ударът с дрон в събота сутринта в Севастопол срещу руския флот е бил подготвен от военен персонал на 73-ти украински морски център за специални операции и е извършен от британски специалисти, базирани в Очеаков в Украйна, област Николаев.

Според Москва атакуваните кораби са участвали в защитата на конвоите от кораби, с които се изнася зърно от Украйна.

Русия обещава зърно за най-бедните страни

Русия може да достави до 500 000 тона зърно за най-бедните страни през следващите четири месеца с помощта на Турция, според изявления на руския министър на земеделието Дмитрий Патрушев.

Русия обяви тази седмица, че само 3 процента от износа на храни, извършен в рамките на сделка с посредничеството на ООН за освобождаване на зърно от блокираните украински пристанища, е достигнал до най-бедните страни, докато западните страни представляват половината от всички доставки.

Откакто Русия и Украйна подписаха подкрепената от ООН „Инициатива за черноморските зърна“ в Турция на 22 юли, няколко милиона тона царевица, пшеница, слънчогледови продукти, ечемик, рапица и соя бяха изнесени от Украйна.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА