Русия продава торове с големи отстъпки

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Руската федерация се превърна в най-големия доставчик на торове за Индия за първи път през първата половина на фискалната 2022/2023 г., предлагайки отстъпки от световните цени, като по този начин заема вече повече от една пета от пазарния дял, казаха източници на Reuters. правителството и индустрията, пожелали анонимност.

Индийският внос на торове от Русия е скочил с 371 процента до рекордните 2,15 милиона тона през първите шест месеца на фискалната година, която започна на 1 април, каза правителствен служител, който следи внимателно вноса. Той добави, че в стойностно изражение вносът на Индия през периода е нараснал със 765% до 1,6 милиарда долара. През цялата миналата фискална година Индия е внесла 1,26 милиона тона от Русия.

„Индия полага усилия да осигури торове на разумни цени след ескалацията на конфликта между Русия и Украйна. Руските доставки се извършват навреме и на разумни цени, което ни помага да избегнем евентуален недостиг“, обясни служителят, цитиран от Agerpres.

На световния пазар цените на торовете се повишиха значително от март, след като западните страни наложиха санкции върху доставките на торове от Русия и Беларус, ключови износители, след инвазията в Украйна.

Заедно Русия и Беларус представляват над 40% от световния износ на поташ миналата година. Русия отговаря за около 22% от световния износ на амоний, 14% от световния износ на урея и около 14% от световния износ на моноамониев фосфат (MAP) – всички важни торове.

„Това е изгодна ситуация за Индия и Русия. Индия понякога получава отстъпки от над 70 долара на тон в сравнение с цените, прилагани в световен мащаб. Русия получава голям купувач, който може да замени европейците“, казва представител на индустрията, който договаря чуждестранни доставки от името на индийските купувачи.

Увеличението на доставките от Русия доведе до намаляване на износа на Китай за Индия наполовина до 1,78 милиона тона през първата половина на фискалната 2022/2023 година. Износът от други дестинации като Йордания, Египет и Обединените арабски емирства също намалява.

През цялата последна фискална година делът на Русия във вноса на Индия е бил около 6%, докато този на Китай е бил 24%. През първата половина на фискалната 2022/2023 г. пазарният дял на Русия се е повишил до 21%, изпреварвайки Китай като най-голям доставчик за Индия, твърди официалният представител.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements