Често италиански компании изкупуват продукта и го предлагат като свой
Пандемията от коронавирус повлия на бизнеса с черни трюфели в Румъния, тъй като много експортни коридори бяха затворени, а ресторантите престанаха да работят. Отчитайки високата маргиналност на продукта, износителите бяха принудени да излязат на нови пазари, например, да изнасят за Великобритания, пише сайтът www.agroxxi.ru.
„Пазарът на черни трюфели днес е достатъчно бавен, както и през миналата година. Въпреки че достъпността не е проблем, ние имаме голямо количество стока за износ в Европа. Причина за трудния пазар са затворените ресторанти и другите сектори на обществено хранене. През миналата година продавах около 100 кг черни трюфели всяка седмица, а през тази – около 30-40 кг на седмица”, разказва Поп Доралин, мениджър на румънската компания за износ на трюфели SC Montana.
Дори търсенето да е по-ниско, то не е напълно изчезнало. Най-добрите пазари за трюфели в Европа са Австрия, Германия, Франция, Белгия и Холандия. В перспектива, румънските износители на трюфели се готвят за доставки във Великобритания.
Както уточнява Доралин, качеството на румънските трюфели е много добро, затова се случва и много италиански компании да купуват продукта и да го предлагат като свой. „Румънските трюфели миришат божествено. Много компании от Италия изнасят румънски трюфели, а след това ги препродават, сякаш са италиански. Макар, че тази практика не е добра, тя се явява показател доколко качествени са тези гъби в Румъния. Трюфелите от Румъния попадат в чинията на потребителите по цял свят. Румъния има потенциал да продава като минимум от 40 до 50 тона черни трюфели и от 4 до 6 тона бели трюфели ежегодно”, казва още Поп Доралин.