Румънското решение: 5% за доставки на термопомпи, фотоволтаици и соларни панели

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Румънската камара на депутатите прие проектозакон, който предвижда намаляване на ставката на ДДС от 19% на 5% за доставка на термопомпи, фотоволтаични и слънчеви панели.

Съгласно проекта намалената ставка от 5% се прилага към данъчната основа и за доставка и монтаж на фотоволтаични панели, соларни термални панели, високоефективни нискоемисионни отоплителни системи, които попадат в референтните стойности за емисии на прахови частици установени в европейските директиви, предназначени за жилища, включително инсталационни комплекти, компоненти, съответно цялостни решения, в зависимост от случая, както и такива, предназначени за сгради на централна или местна публична администрация.

Намаляването на ДДС ще стимулира нови инвестиции в малки производствени мощности и енергийната ефективност на потребителите, ще доведе до появата на нови потребители, които ще могат да намалят сметката си за енергия и да дадат излишното производство в енергийната система, смятат инициаторите Кристина Пруна и Адриан Винер.

„Румъния и Европа са в най-тежката енергийна криза от последните десетилетия и имаме нужда от нови инвестиции в тази област. Намаляването на ДДС до 5% за фотоволтаични панели, термопомпи и соларни панели ще доведе до увеличаване на темпа на инвестициите както в производството на енергия за собствено потребление, така и в енергийната ефективност на домовете. Това означава по-ниски сметки за енергия“, написа във Facebook Кристина Пруна.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА