Руло “Стефани”- ястие от древността

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Богата рецепта с интересна и дълга история

Руло “Стефани” е рецепта, любима на мнозина, с дълга и любопитна история. Тя е лесна за приготвяне и често присъства на масата на българина. И не само! Оказва се, че месното руло се хапва навсякъде по света, като в определени отрязъци от историята е било истински спасител от глада.

 

5 любопитни факта за рулото:

Руло “Стефани” от древността

За първи път рецепта за руло “Стефани” се споменава в римската кулинарна книга “Апиций” през 5 век.

Polpetonne

Мляното месо, смесено с най-различни други продукти, е част от кулинарните традиции на много страни. Германците например, също като нас, добавят сварени яйца в рулото. Древните римляни пък предпочитали да го “пълнят” с хляб, накиснат във вино, с много подправки и кедрови ядки.

В Средновековна Европа експериментирали с плодове, ядки и подправки. Понякога го сервирали горещо и увито в шунка, в други случаи го поднасяли студено със сосове или в желатин.

Модерната рецепта е тясно обвързана с изобретяването на месомелачката

Преди да се появи този полезен уред, месото е трябвало да бъде обработвано на ръка, за да се получи необходимата консистенция за руло. Месомелачката много улеснява целия процес. Макар в днешно време тя да не е толкова необходима и разпространена, преди няколко десетилетия уредът е присъствал във всяко домакинство. Именно благодарение на него, руло “Стефани” става още по-популярно.

Pâté lorrain

Руло “Стефани” и Голямата депресия 

Голямата депресия от 30-те години на миналия век е период, много тежък и за американците, и за европейците. Безработицата е огромна, храната е недостатъчна. Именно способността на тази рецепта да “замаскира” вкуса на евтиното месо, я превръща в истински спасител от глада.

Руло “Стефани” и Втората световна война

Поради подобни причини, рецептата става често сервирано блюдо по време на ВСВ. Руло “Стефани” е формулирано така, че да засити максимално с минимално количество евтини и лесно достъпни продукти. Именно в този исторически период започват да се появяват и вегетариански варианти на рецептата, поради недостига на прясно месо.

Руло “Стефани” е рецепта с много лица

Faschierter Braten

Почти няма да откриете държава, в която тази рецепта да отсъства от трапезата. Разбира се, руло “Стефани” носи различни наименования. В Австрия се казва Faschierter Braten, в Белгия – Рain de viande, а в Италия –  Рolpettone.

Всяка страна е допринесла с нещо. В руло “Стефани” участват и гъби, вино, разнообразни подправки. Вие също можете да експериментирате!

Предлагаме ви няколко рецепти за любимото руло, които доказват неговото кулинарно разнообразие:

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА