Евростат: Значително намаляват популациите от свине и говеда в ЕС

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

ЕС има значителна популация от свине и говеда. През май и юни 2022 г. обаче според данни на Статистическата служба на Общността, популацията на говеда е намаляла с 2%, а броят на свинете спада с 5% в сравнение със същия период на 2021 г. (става дума за държави-членки с най-малко 1,5 милиона говеда и/или 3 милиона свине). 

Например броят на свинете в Полша е намалял с 1,4 милиона (-13%) за една година до май/юни 2022 г. Основният вид намалели прасета са свинете майки.

Намалението е част от обща тенденция; всички държави-членки с повече от три милиона прасета съобщават за спад. Най-рязък е спадът, регистриран в Полша, Германия (-10%; -2,4 милиона) и Дания (-8%; -1 милион).

Стадото говеда в Белгия е намаляло с 319 000 за шест години

Тенденцията към намаляване на популацията от говеда продължи с общ спад от 2% сред страните с най-малко 1,5 милиона говеда. Това е малко по-високо от средния темп на спад от 2016 г. (-1%). Спадовете в Белгия бяха особено силни, има намаление от 5% между 2021 г. и 2022 г. (-118 000) и 13% (-319 000) между 2016 г. и 2022 г.

Категорията говеда, които са най-засегнати, са младите говеда (под 1 година) за клане (-7%) и говедата за разплод, юниците и немлечните крави (всички -3%).

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА