Рискът от сърдечни заболявания намалява при умерена консумация на бира и вино

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Рискът от сърдечносъдови заболявания намалява при умерена консумация на бира и вино. Това сочат резултатите от изследвания на учени от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния по темата за умерената консумация на алкохол и въздействието ѝ върху здравето, която напоследък е обект на засилени дискусии. Статистиката показва взаимовръзка под формата на буквата J (J-образната крива). Това означава, че хората, консумиращи алкохол умерено, са изправени пред по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания в сравнение с въздържателите или хората, които консумират алкохол прекомерно, съобщават от Съюза на пивоварите в България.

Повече от 100 учени, лекари, пивовари и представители на медиите от цяла Европа са участвали в 9-ия Европейски симпозиум ,,Бира и здраве“ в Кралската академия на науките в Брюксел.

бира, етикети, Agrozona.bg
бира поточна линия

Научната сесия е била открита с доклад на млади медицински учени от Полша на тема „Хранителните микроелементи, минерали и полифеноли в безалкохолната и нискоалкохолна бира“. Резултатите от проучването доказват, че концентрацията на специфичните елементи в бирата зависи най-вече от спецификите на водата в района на производство. Анализите на 52-те проби в тестваните безалкохолни бири потвърждават, че  и този тип пиво е с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, които основно идват от малца и хмела. Тези резултати са почти идентични на резултатите от изследванията  на българските учени.

Друго проучване, проведено в Университета по приложни науки на Австрия, показва, че безалкохолната бира, подсилена с малки количества натрий, може да е подходяща алтернатива на функционалните питиетата за спортистите. Един от важните фактори те да се представят добре по време на състезания е водният и електролитен баланс на тялото. Според учените, дисбалансът на тези параметри, може негативно да повлияе на  физическото и когнитивно представяне на спортистите. Ето защо, приемането не само на вода, но и на безалкохолна бира, успешно хидратира организма и възстановява електролитния баланс на активно спортуващите.

В третия панел на Симпозиума, който е бил посветен на умерената консумация на бира от жените, учени от Испания и Швейцария са представили резултати от нови медицински изследвания, които показват, че  поради силиция в пивото, рискът от остеопороза е по-нисък при жените, които консумират бира умерено в сравнение с тези, които са въздържатели. Освен това е възможно да има връзка между умерената консумация на алкохол и по-късното настъпване на менопаузата, което на свой ред понижава и риска от коронарна болест на сърцето.

Голям интерес е предизвикало изследване на холандски медици, което хвърля светлина върху разликите между мъжете и жените по отношение на въздействието на газировката на напитките върху стомаха. Според получените резултатите, поради анатомични особености жените са далеч по-чувствителни и могат да преработват въглеродния двуокис в напитките в по-малки количества. Изследването също така потвърждава, че вкусът на бирата, а не наличието на алкохол, е водещият фактор, който кара жените да избират бирата.

Следващият симпозиум „Бира и здраве“ ще се проведе през 2021 година отново в Брюксел. В него се планира да вземат участие и български учени с интердисциплинарен доклад върху метаболитите в пивото. Новите анализи проучват зависимостите между установените химични съединения и генома на дрождите, произвеждащи пивото. Познанията за генетичния потенциал на дрождите е незаменим инструмент при подбора на микроорганизмите с най-добри характеристики, водещи до получаването на бира, съдържаща повече полезни за хората вещества.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА