Рибарите съветват как да си изберем прясна риба и споделят кулинарни тайни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Във връзка с Никулден Агрозона се свърза с рибари, които дадоха своите съвети как се разбира кога една риба е прясна или не. Те обясниха, че търговците често държат стоката в солена вода, а през лятото слагат и коприва, за да я съхранят и да изглежда по-добре, но това не винаги означава, че е годна за консумиране.

За по-сигурно, а и по-евтино, много хора си купуват замразени продукти. Трябва да се знае обаче, че при този начин на съхранение нежното месо на рибата губи голяма част от вкусовите си качества и полезните си свойства – става кашкаво, поема много вода и се прощава с близо половината си омега-3-мастни киселини. Освен това не е сигурно дали не е била размразявана и замразявана многократно, както, оказва се, също се случва.

Има няколко сигурни начина, по които може да се познае дали рибата е прясна. Колкото по-свежа е тя, толкова по-розови са хрилете й, които иначе потъмняват с времето. Не купувайте и риба с мътни и хлътнали очи – това е сигурен белег, че вече е на път да се развали. Лесното отделяне на люспите от рибата също не е добър признак. Последният тест, който може да бъде направен, за да се установи дали рибата е прясна е да се натисне с пръст през корема. Ако се образува вдлъбнатина и месото не възвърне веднага формата, не купувайте.

Рибарите алармират да не се купува изчистена риба, защото тогава е невъзможно да се установи дали е прясна или не. При чистенето се вадят хрилете и вътрешностите, които са основни индикатори за нейното състояние. Те съветват да се обръща особено внимание при закупуването на акула, защото тя често се предлага в лошо състояние.

Иначе плановете на рибарите от Шабла за празника им е да го отпразнуват със семействата и приятелите си. Казват, че ще се почерпят с ракия и ще приготвят богата маса, на която основно място ще взема рибената чорба. Споделят, че колкото повече вида риба има, толкова по-вкусна се получава чорбата, но съветват да се избягват рибите с много кости, а останалите да се изчистват добре. Допълват, че най-хубавата чорба се получава, когато в нея има както морска, така и гьолска риба. Към ястието е добре да се поднесе лютеница с люти чушки и саламурика (сол, чесън, девисил, наречен още лющян и нарязана на ситно люта чушка в оцет).

Георги Джендов

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА