Рибарите съветват как да си изберем прясна риба и споделят кулинарни тайни

Във връзка с Никулден Агрозона се свърза с рибари, които дадоха своите съвети как се разбира кога една риба е прясна или не. Те обясниха, че търговците често държат стоката в солена вода, а през лятото слагат и коприва, за да я съхранят и да изглежда по-добре, но това не винаги означава, че е годна за консумиране.
За по-сигурно, а и по-евтино, много хора си купуват замразени продукти. Трябва да се знае обаче, че при този начин на съхранение нежното месо на рибата губи голяма част от вкусовите си качества и полезните си свойства – става кашкаво, поема много вода и се прощава с близо половината си омега-3-мастни киселини. Освен това не е сигурно дали не е била размразявана и замразявана многократно, както, оказва се, също се случва.
Има няколко сигурни начина, по които може да се познае дали рибата е прясна. Колкото по-свежа е тя, толкова по-розови са хрилете й, които иначе потъмняват с времето. Не купувайте и риба с мътни и хлътнали очи – това е сигурен белег, че вече е на път да се развали. Лесното отделяне на люспите от рибата също не е добър признак. Последният тест, който може да бъде направен, за да се установи дали рибата е прясна е да се натисне с пръст през корема. Ако се образува вдлъбнатина и месото не възвърне веднага формата, не купувайте.
Рибарите алармират да не се купува изчистена риба, защото тогава е невъзможно да се установи дали е прясна или не. При чистенето се вадят хрилете и вътрешностите, които са основни индикатори за нейното състояние. Те съветват да се обръща особено внимание при закупуването на акула, защото тя често се предлага в лошо състояние.
Иначе плановете на рибарите от Шабла за празника им е да го отпразнуват със семействата и приятелите си. Казват, че ще се почерпят с ракия и ще приготвят богата маса, на която основно място ще взема рибената чорба. Споделят, че колкото повече вида риба има, толкова по-вкусна се получава чорбата, но съветват да се избягват рибите с много кости, а останалите да се изчистват добре. Допълват, че най-хубавата чорба се получава, когато в нея има както морска, така и гьолска риба. Към ястието е добре да се поднесе лютеница с люти чушки и саламурика (сол, чесън, девисил, наречен още лющян и нарязана на ситно люта чушка в оцет).
Георги Джендов