Рибари излизат на протест във Варна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Риболовците шестват от “Аспарухово” до сградата на “Морска администрация”

Рибари от няколко черноморски града излизат на протест с искане за законен достъп до рибарските пристанища в област Варна. В петък, 21 април, представители на морския риболовен сектор ще проведат митинг-събрание на открито. Участие в него ще вземат собственици на риболовни кораби и рибари от Варна, Каварна, Балчик и Бяла, съобщава Maritime.bg.

В 10:30 часа участниците в протеста ще се съберат пред рибарско пристанище „Варна“ в квартал ”Аспарухово”, след което с автомобили ще се придвижат до сградата на „Морска администрация”. Участниците ще изразят публично своята позиция в рамките на един час, след което колоната от автомобили ще се насочи към ГКПП Дуранкулак.

Шествието няма да спира движението от и към граничния пункт, но вероятно колоната силно ще затрудни движението в района.

Причини за провеждане на протеста, според организаторите, са свързани с „нежеланието и неспособността на Община Варна, Министерство на земеделието и Министерство на транспорта и съобщенията да намерят решение и осигурят законно ползване на рибарски пристанища и лодкостоянки в област Варна“.

Към настоящия момент на територията на област Варна не съществуват общински или държавни пристанища, които могат да бъдат използвани от риболовни кораби, твърдят организаторите.

Съществуващите пристанища се оказват забранени от закона за ползване или законни, но негодни за ползване, какъвто е случаят с рибарско пристанище „Карантината“.

„За проблема алармираме от години, но очевидно никой не желае решаването му. В момента риболовните кораби трябва да напуснат места за домуването им или да плащат глоби между 50 000 и 200 000 лева. Ето защо се възползваме от законовата възможност да изразим позицията си публично с цел намиране на спешно решение на проблема“, казват от Сдружение „Черноморски изгрев“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА