Ремонт в последната минута: Локацията на животновъдния обект ще определя предимството за пасища

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

До 10 бона глоба за кмет, който раздава парцели за паша неправомерно

 

Стопаните, които имат регистриран животновъден обект в населеното място ще имат първо по ред предимствено право при отдаването под наем на държавни и общински пасища. Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които бяха внесени днес в деловодството на Народното събрание. За разлика от настоящото положение, при което лицата, които досега са имали приоритетно третиране въз основа на критерия за ползване на площи в миналото, при приемане на промените те ще образуват втора категория от лица, които ще имат право да сключват договори за ползването на пасищни площи с второ поред предимство.

Наред с това, останалите хора, които притежават по-малко животни, отглеждани в същото населено място, ще могат също да получат квота от останалите след предимственото разпределение свободни пасища, мери и ливади от държавния и общински поземлен фонд, става ясно от мотивите на вносителите. 

Без прекратяване на старите договори, засега

На този етап обаче законопроектът не предвижда прекратяване на старите договори тъй като няма време за по-задълбочено обсъждане, коментира за Агрозона Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. След като рамките на година се отчете ефектът от проработилия договор, може евентуално да се предвиди промяна в старите договори. Симеон Караколев обаче се опасява, че може да има хора, които предвидливо са сключили десетгодишни договори. С промените в Закона ще се решат значителни проблеми, които сега стоят пред животновъдите. Не е тайна, че на много места в страната на пасището пасат животните на местния животновъд, в субсидията за пасището се получава от наемател, чийто обект отстои на десетки километри от него. 

Парадокс: Ливади и за външни хора без животни

Проблемът става още по-сериозен, като се отчете, че все още значителна част от пасищата, мерите и ливадите са предоставени на външни лица, които не отглеждат животни. Някои от тях се преотстъпват за ползване от животновъди, които не разполагат с такива, а субсидиите се получават от лицата, които имат права върху пасищните площи. Това е погрешна и пагубна за българското животновъдство практика, която настоящият проект цели да преустанови, казват още вносителите. 

Промените предвиждат конкретно директорът на областната дирекция “Земеделие” да назначи комисия, в която се включват представители на общинските служби по земеделие и на областната дирекция “Земеделие”. Комисията разпределя допълнително необходимата за всеки кандидат площ по реда на ал. 4 в съответното и/или съседки землища и съставя протокол за окончателното разпределение на имотите от държавния поземлен фонд в срок до 1 юли. 

При разпределението предимство имат кандидати, чийто животновъден обект се намира в съответното землище, като местоположението на животновъдния обект се установява въз основа на предоставените от кандидата географски координати. Последващо предимство имат кандидати, които до датата на разпределение са ползвали съответните имоти по договори с изтекъл срок. 

Протоколът по ал. 10 се обявява в кметството на всяко населено място в рамките на общината и в сградата на общинската служба по земеделие и се публикува на интернет страницата на общината и на съответната областна дирекция “Земеделие”. Протоколът съдържа регистрационния номер на животновъдния обект и неговия собственик, видът и броят на отглежданите животни, както и размера на разпределените пасищни площи в съответното населено място. Този документ може да се обжалва по отношение на площта на разпределените имоти и наличието на непризнато предимство в 14-дневен срок пред районния съд. Разпоредбите не засягат вече сключени договори за земи от държавния или общинския поземлен фонд.

Между 5 000 и 10 000 лева е санкцията за кмет или директор на областна дирекция “Земеделие”, който не съобрази отдаването на площите съгласно новите промени в Закона, заложени в чл. 37, ал. 6 и 10. 

Предложението е внесено от 13 народни представители, но времето за приемане и гласуване на промените е съвсем малко и съществува сериозна опасност законът да не претърпи промени.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА