Рекордно ниско производство на праскови и нектарини

Консумацията спада с близо 20% заради цените и ограничените наличности
Неблагоприятни метеорологични условия и високите разходи на производство през тази година белязаха и производството на праскови и нектарини. Очаква се от градините в ЕС да бъдат прибрани около 3,1 млн. тона праскови и нектарини, което е рекорден спад с над 23% за последните пет години, показва доклад на ЕК за състоянието на земеделието през лятото на 2020 г в контекста на кризата с коронавируса.
В Италия се очаква реколтата да е с 42% по-ниска на годишна база заради намаляване на реколтираните площи и увреждане на цъфтящи пъпки след пролетните студове. В Испания към тези фактори се добавят и градушки, които засегнаха дърветата в Каталуния и Арагон, затова и добивите в страната намаляват с 20%. Ниското ниво на реколта обаче оказа влияние върху цените на плодовете – те скочиха с около 19% през първите шест седмици от сезон на годишна база.
Заради ниската наличност и високите цени обаче консумацията на праскови и нектарини на Стария континент ще достигне до 5,3 кг на човек, което е намаление с около 18% на годишна база. Намалена е консумацията и на консервирани праскови и нектарини, като очакванията на пазара са нивата да се възстановят през идните месеци. Спадът в износа на продукция пък се прогнозира да падне наполовина.
Заради силната 2019 г износът на консервирани и сушени праскови в началото на кризата с коронавируса регистрира увеличение с над 40% въпреки допълнителнителните мита в САЩ, където търсенето на тези продукти е нараснало с 55% в сравнение със същия период на миналата година. До края на годината се очаква експортът да скочи с още 10%.