Реконструират рибарско селище край Бургас Ченгене скеле

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Община Бургас предвижда реконструкция на емблематичното рибарско селище край морския град Ченгене скеле. Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, да бъдат заменени от автентични рибарски хижи. Ще се запази и легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най- невероятните рибарски истории и приключения, съобщават от пресцентъра на общината.

Кметът на Бургас Димитър Николов припомня, че подготовката за проекта е започнала още преди три години с разработването на подробен устройствен план  и местността Ченгене скеле официално е получила статут на селищно образувание. Благодарение на това амбициозният проект на общината е започнал да се реализира поетапно.

Провежда се процедура по промяна на предназначението на земи и гори от държавен горски фонд за осигуряване на възможност за изграждане на елементите на техническата инфраструктура, уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки.

Изготвен е и в процес на съгласуване подробен устройствен план за реконструкция и модернизация с цел изграждане на ново рибарско пристанище като допълнителна част към рибарското селище на север от него. Планът е в зоната на новото пристанище да се реконструира и удължи  съществуващото пристанищно съоръжение, да се осигурят допълнително около 110 места за акостиране на  рибарски съдове, да се изградят обслужващи сгради и съоръжения за обслужване на плавателни съдове и първична обработка и изкупуване на улова в съответствие с европейските изисквания. Площта на пристанището ще е приблизително 10 хил. кв. м, включително  с довеждащ път. Инвестиционното намерение отговаря напълно на действащото законодателство.

Нужните за проектиране средства са заложени в тазгодишния бюджет на Бургас.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама