Регистрираните валежи през изминалите дни подобриха почвеното овлажнение в оранния слой

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

След задълбочилото се есенно засушаване, агрометеорологичните условия от началото на ноември претърпяха положителна промяна. Регистрираните валежи през изтеклия период на много места в полските райони между 20-40 l/m2, подобриха почвеното овлажнение в орния слой и условията за началното развитие на есенните култури, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През повечето дни от следващия седемдневен период отново се прогнозират валежи и постепенно подобрение на почвените влагозапаси в дълбочина.

През периода при засетите през октомври зимни житни култури ще се наблюдава поникване и образуване на 1-2 лист – агростанциите Карнобат, Силистра, Търговище, Царев брод, Новачене, Любимец, Хасково и Пазарджик. Вегетационните процеси при пшеницата и ечемика ще протичат с умерени темпове при прогнозирани средноденонощни температури близки до климатичните норми.

В края на периода се прогнозира относително сухо време и по-подходящи условия за извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения, обследване на есенните посеви за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и ларвите на обикновения житен бегач.

Периодът е подходящ за засаждане на овощни дръвчета.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА