Регистрираха първи случай на АЧС в Черна гора

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

В Черна гора е регистриран първи случай на африканска чума по свинете, съобщават черногорските медии.

Вирусът е открит  на територията на община Никшич в граничен район с Босна и Херцеговина в две мъртви диви свине, съобщи Дирекцията за безопасност на храните, ветеринарни и фитосанитарни дейности, пише вестник “Победа”.

Дирекцията информира обществеността за мерките и препоръките, които се предприемат, за да се предотврати разпространението на африканска чума по свинете в Черна гора, която никога преди това не е била регистрирана на територията й, предаде БТА.

В съобщението се посочва, че първият случай на африканска чума по свинете е регистриран в Черна гора в неделя и че болестта не е опасна за хората и другите животни. От Дирекцията за безопасност на храните предупредиха, че дивите свине са основният източник на зараза за домашните.

В сила е заповед за забрана на внос и транзит на пратки с живи домашни и диви свине, месо и продукти от свине с цел недопускане на разпространението на опасното заразно заболяване.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама