Соята има много уникални приложения. В допълнение към суровите протеини за добитъка, растителното масло и биодизела, учените са изобретили и азотни торове от соево брашно.
Производителите на соев азотен тор предлагат вече свой продукт на биологичните фермери. За да се получи този тор се използва само органично отглеждана соя, чийто зърна се пресоват механично. Те не могат да бъдат извлечени с хексан, което ще компрометира издаването на сертификат за биологично производство.
След това брашното се обработва ензимно, за да се получи богат на азот микронизиран продукт, който се изсушава и опакова като прах, съдържащ 15.79% азот. Преди употреба прахът се разрежда с вода, превръщайки се в “течен оборски тор”.
Според производителите продуктът е „растителен протеин, който може да се прилага върху растенията по суша или въздух, чрез обичайното напояване или капково, за да се предотврати или коригира липсата на азот. Торът не е токсичен за растенията, когато се прилага съгласно инструкциите.
С нарастващото търсене на несинтетичен азот се очаква тези торове да спомогнат за задоволяване на изискванията на биологичните производители и да създадат нова ниша за преработката на соя.