Кога мухълът по сиренето е опасен?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Сиренето е вкусен, популярен млечен продукт. И все пак, ако някога сте забелязвали петна по него, може би сте се чудили дали все още е безопасно да го ядете. Мухълът може да расте върху всички видове храни, а сиренето не е изключение. Когато той се появява върху храната, това обикновено означава, че трябва да я изхвърлите. За някои видове сирене обаче ситуацията не винаги е такава.  Въпреки че плесените обикновено са опасни за ядене, някои видове се използват при производството на сирене, за да развият те аромат и текстура. Тези видове са напълно безопасни за консумация.

Кои сирена се правят с мухъл?

Например, мухълът е това, което създава отчетливите синкави вени в синьото сирене. То е и това, което дава на сиренето Бри дебелата му външна кора и мека, кремообразна вътрешност. Докато меко узрелите сирена се получават чрез смесване на плесен в млякото по време на преработката, сините сирена обикновено имат спори, инжектирани в самите тях.

Сирената, отглеждани с мухъл, включват :

Сини сирена: Roquefort, Gorgonzola, Stilton и други сини сортове

Меко узрели сирена: Brie, Camembert, Humboldt Fog и St. André

археолози, сирене, Agrozona.bg

Кога да изхвърлите плесенясало сирене

Ако забележите мухъл върху сиренето си, не е задължително да го изхвърляте. Рядко се случва спорите да се разпространяват далеч извън повърхността на твърдите сирена, като пармезан, швейцарско сирене и чедър. Това означава, че останалата част от продукта вероятно е безопасна за ядене. За да го спасите, отрежете най-малко 2.5 см около и под формата.

Тази техника обаче не се прилага за меки сирена или настъргани, натрошени или нарязани сортове. Всички признаци на мухъл по тези видове, които включват крема сирене, извара и рикота, означават, че тя трябва да бъде изхвърлена веднага – тъй като спорите могат лесно да замърсят целия продукт .

Опасности от яденето на плесенясало сирене

Плесените могат да пренасят вредни бактерии, включително Ешерихия коли, Листерия и Салмонела, всички от които могат да причинят хранително отравяне. Симптомите включват повръщане, болка в стомаха и диария.  Опасните плесени също могат да произвеждат микотоксини, ефектите от които варират от остро отравяне с храна до имунна недостатъчност и дори рак. По-специално, показано е, че канцерогенният афлатоксин увеличава риска от рак на черния дроб. Най-добрият начин да сведете до минимум риска от излагане на микотоксин е да избягвате да ядете плесенясала храна и да практикувате безопасно съхранение.

Подбиране и съхранение

Когато избирате сирене, уверете се, че няма пукнатини или плесен по него. Текстурата трябва да е гладка, без втвърдени или пожълтели петна. Когато купувате сирена, отглеждани с мухъл, внимавайте за неясни петна, които не са в обичаен за вида цвят. Трябва да охладите сиренето си при температура 1–3 ° C . Увиването му в плътна пластмасова обвивка също може да помогне за предотвратяване на спори на плесен.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА