Разкриха схема за добив на незаконна дървесина, намесени са и чужденци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Собственикът на контролната горска марка дори не е бил на сечището

Екип на Изпълнителна агенция по горите и Регионална дирекция по горите – Берковица разкриха схема с незаконна дървесина. Нарушението е констатирано по време на теренна проверка в землището на с. Вълчек, общ. Макреш, обл. Видин. При проверка на претоварване на дървесина на ТИР станция, проверяващите констатират, че на едно от натоварените МПС с румънска регистрация се маркира дървесината от лице гражданин на Република Румъния с контролна горска марка, собственост на регистриран в публичния регистър на ИАГ частен лесовъд, в негово отсъствие.

За транспортирането на дървесината със същото МПС е издаден превозен билет от друго нерегистрирано лице, с таблета на същия регистриран лесовъд преотстъпил и контролната горска марка.

При продължилата проверка в сечището, от което е добита дървесината, горските служители констатират нарушения на сеч на немаркирани дървета, изграждане на просеки, неотговарящи на технологичния план, както и неспазване на нормите за отстояние на просеките, заложени в нормативните документи за строителство в горски територии.

Относно констатираните нарушения е спряна дейността по сеч и извоз от насаждението, като е разпоредено обезсилване на позволителното за сеч.

Задържани са контролната горска марка, таблета и принтера, с които е извършвана експедиция в отсъствие на притежателя им. Нарушителите са санкционирани с актове за нарушения на Закона за горите.

Проверките в района продължават, допълват от ИАГ.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА