Растения, които филтрират токсични вещества в дома

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Красивите растения у дома са внасят не просто живот и свежест в помещенията. Те играят много по-важна роля – пречистват въздуха и ни спасяват от присъствието на силно токсични вещества.

Хризантемата, например, не само ще обогати с красивите си цветове обстановката, но и ще понижи нивата на формалдехид, ксилен, бензен и амоняк.

Формалдехидът например, може да бъде открит в тапицираните мебели, цигарения дим, килимите, пластмасовите прибори, причинява алергии, дразни лигавиците, провокира астма и кожни проблеми. Ксиленът се използва при производството на лепило, пластмаса и бои, открива се и в кожените изделия, и в цигарения дим. Дразни кожата, очите и респираторния тракт. Бензенът също присъства в боите, цигарения дим, лаковете и почистващите продукти. Той е канцерогенен, натрупва се в мастната тъкан и повишава риска от левкемия, нервна възбуда и задъхване. Амоняк се съдържа в цигарения дим, компютърните част и почистващите препарати. Може да доведе до раздразнено гърло, кашлица, болки в гърдите, пише brightside.me.

герберГерберите спомагат за премахване на формалдехида, бензена и трихлороетилена. Последният се съдържа в мастилото за принтиране, боите, лаковете. Герберите ще се чувстват добре на хубаво осветено и топло място.

Аглаонема – тя не се нуждае от много светлина, за да се развива добре, но изисква въздухът да е влажен. Филтрира формалдехида и бензена.

Флорофитум – това растение е чест избор за внасяне на зеленина в дома. Пречиства формалдехида, ксилена, бензена и въглеродния оксид. Вдишването на големи количества от последния газ може да доведе до задушаване, отделя се при горене на въглеродосъдържащи вещества при недостатъчно кислород.

Бръшлян – добър избор за слабоосветени места. Абсорбира добре бензена, въглеродния оксид и трихлороетилена. Помага за елеминиране на някои алергени.

Азалията е не само дългоцъфтяща и много красива, но и ще намали количествата на формалдехида в помещенията.

Драцената – тя расте бавно, но е красива и пречиства ксилена, трихлороетилена и бензена. Може да порасне много на височина, вирее на умерена светлина.

Филодендрон – филтрира много добре формалдехида. Гледа се лесно, предпочита да е на слабоосветени места.

 

Вижте още: Непотребни вещи възкръсват като арт саксии

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА