Растат предупрежденията за опасни храни, Турция – лидер в нотификациите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

500% ръст отбелязват съобщенията за опасни материали в контакт с храни

Общият брой нотификации за месец януари 2022 г според системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) в ЕС е 334, съобщава Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Сигналите в категория храни са най-много – 284, за фуражите – 20, а за материалите в контакт с храни – 30.

Според анализ на данните, повишение се наблюдава при общия брой нотификации с 3% и при материалите в контакт с храни с 500%. Понижение се наблюдава при храните с 5% и при фуражите с 9%.

От ЦОРХВ съобщават, че ясно се открояват две тенденции тенденция на повишение при общия брой нотификации и материалите в контакт с храни и тенденция на спад при храните и фуражите.

Според данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи предупредителните нотификации са общо 92 нотификации, като на-много съобщения има в категорията добави и ароматизанти заради 11 предупреждения за наличие на етиленов оксид в различни храни. В тази категория две са държавите с най-много предупреждения – Франция с 13 съобщения и Турция – с 12.

Съобщенията за недопуснат внос са 123, като най-много са в категорията Плодове и зеленчуци – общо 58. Най-нотифицираната страна е Турция с 47 съобщения, следвана от Бразилия с 18 нотификации.

При нотификациите за насочване на вниманието има 65 съобщения в системата и отново категорията Плодове и зеленчуци е с най-много предупреждения – 26 на брой, а лидер в тях е Турция с 12, следвана от САЩ и Полша с по 6 нотификации всяка.

53 са съобщенията за проследяване, като най-много са предупрежденията за материали в контакт с храни – 19. През януари 2022 г., при нотификациите за проследяване най-често нотифицираната страна е Китай с 12 нотификации, следван от съобщенията с неизвестен произход с 8 нотификации.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА