Rabobank: Животинските продукти ще бъдат заменени само в малка степен до 2035 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

В текущо проучване Rabobank очаква по-голямо търсене на заместители на животински храни. Тъй като обаче потреблението на животински продукти също ще се увеличи, заместващите продукти вероятно ще останат пазарна ниша през следващите 15 години.

В Rabobank прогнозира значителен растеж в ЕС и в Обединеното кралство на алтернативите на месо, мляко и млечни продукти. Поради увеличение на населението и икономическия растеж обаче се прогнозира едновременно скок и на потреблението на животински продукти. Според Rabobank паралелните увеличения ще означават, че количественият дял на заместващите продукти ще остане под двуцифрен процент.

Продажбите на заместители на месо могат да се увеличат до 1,5 милиона тона. Алтернативното млечно потребление може да възлезе на 4,4 милиона тона до средата на следващото десетилетие.

Заместителите на месо могат да нараснат седем пъти за 15 години

През 2020 г. обемът на пазара на алтернативни месни продукти в ЕС беше 214 000 тона. Ако се появи прогнозата за увеличение до 1,5 милиона тона, пазарният дял на продуктите, заместващи месото, ще бъде четири процента през 2035 година. Средният годишен растеж на алтернативите би бил 15 процента. В допълнение, Rabobank предполага в своето проучване, че през следващите няколко години ще има много иновации в технологиите, производствените процеси и продукти, и че ще има високи нива на интерес към заместителите на месото.

Пазарът обаче ще се развива бавно през следващите четири години. Според прогнозата на анализаторите, имитациите на растителни меса ще претърпят най-голям ръст през този период. По-голямо търсене на растително месо се очаква от секторите за бързо хранене и обслужването на храни. Алтернативите на пилешкото филе или телешката пържола, трябва да получат тласък едва малко по-късно. Продажбите на заместващите продукти обаче могат да бъдат по-трудни след 2026 г.

Приемането на нови технологии трябва да бъде засилено

След пет години Rabobank също смята, че е възможно използването на нови технологии като протеинова ферментация. Други източници на протеини като насекоми или ин витро месо също могат да бъдат пуснати на пазара дотогава. Приемането им от потребителите обаче е от решаващо значение за това развитие.

И дори при достатъчно голям интерес, търсенето на истински месо, риба и яйца в ЕС ще се увеличи с 2 милиона тона в сравнение с 2020 г. и ще се измести от червено месо към птиче месо и яйца.

За производството на алтернативи на месо са необходими 600 000 тона повече зърнени, маслодайни и бобови култури (в сравнение с 2020 г.). Смята се, че световният пазар може да осигури тези допълнителни количества без никакви проблеми.

Още по темата за алтернативните млечни продукти, четете в първия дигитален брой на списание

А ZONA.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА