Птичият грип се завръща във Франция със 136 огнища във ферми

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Полша пък има 64 случая на диви прасета с АЧС

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) на континента са регистрирани някои особено опасни болести, като африканска чума при домашни свине в Румъния и по диви свине в Германия , където са регистрирани 19 огнища. Подобни случаи има и в Унгария (38 огнища), Италия (6 огнища), Литва (10 огнища), Полша (64 огнища), Румъния (10 огнища) и Словакия (17 огнища).

В системата за опасни заболявания е получен сигнал и за наличие на  ензоотична левкоза при говеда, като е открито само едно огнище в Литва.

За високопатогенна инфлуенца при домашни птици с щам H5N1 са докладвали: Германия (2 огнища), Испания (1 огнище), Франция (136 огнища), Италия (1 огнище) и Румъния (1 огнище). За високопатогенна инфлуенца при домашни птици с щам H5N8 е докладвала само Албания  за 2 огнища. Относно заболяването високо патогенна инфлуенца А при диви птици е докладвала само Холандия (19 огнища). За високопатогенна инфлуенца А при диви птици с доказан щам H5N1 са докладвали следните държави: Австрия (1 огнище), Германия (34 огнища), Дания (2 огнища), Естония (1 огнище), Испания (2 огнища), Финландия (2 огнища), Франция (2 огнища), Гърция (7 огнища), Холандия (1 огнище) и Румъния (2 огнища). На последно място е бесът, за който са докладвали Молдова (1 огнище) и Полша (2 огнища).

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама