Птичият грип измества центъра и в Европа, ще го замести ли западнонилската треска?

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Новата зараза влиза на континента най-силно през Италия

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) на територията на Европа има Африканска чума  (АЧС) при домашни свине в Италия, Молдова, Република Северна Македония, Румъния и Сърбия, а АЧС при диви свине – в Германия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Сърбия и Словакия, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Регистрирани са случаи на антракс в Хърватия; ензоотична левкоза при говеда в Италия; високо патогенна инфлуенца при птици, държани в плен, от щама H5N1 във Франция и Холандия;

високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5N1 в Белгия, Германия, Испания, Франция, Ирландия и Холандия. Птичи грип при диви прици от щама H5N5 е докладван в Норвегия, а от щама Н5N1 в Белгия, Германия, Франция и Холандия. На континента има регистрирани случаи на Нюкясълска болест в Норвегия; бяс в Унгария; шарка при овце и кози в Испания и западнонилска треска в Германия, Испания, Унгария и Италия.

През разглеждания период от време България не е докладвала заболявания. Република Северна Македония е докладвала 3 огнища на АЧС при домашни свине. Румъния е докладвала 7 огнища на АЧС при домашни свине. Сърбия е докладвала: 5 огнища на АЧС при домашни свине и 2 огнища на АЧС при диви свине.

От страните в Западна Европа по-интересна е епизоотичната обстановка в Германия, Испания, Франция, Италия и Холандия. Германия е докладвала 16 огнища на АЧС при диви свине, 2 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5N1, 4 огнища на високо патогенна инфлуенца от щама H5N1 и 6 огнища на западнонилска треска. Испания е съобщила за 14 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5N1, 8 огнища на шарка при овце и кози и 3 огнища на западнонилска треска. Във Франция епизоотичната обстановка включва 6 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици държани в плен от щама H5N1, 6 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици_H5N1 и 3 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици от щама H5N1. В Италия са докладвани следните заболявания: 1 огнище на АЧС при домашни свине, 1 огнище на ензоотична левкоза при говеда и 10 огнища на западнонилска треска. Холандия е докладвала следните заболявания: 4 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици държани в плен_H5N1, 10 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици от щама H5N1, допълват от ЦОРХВ.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА