Пшеницата вече се търгува на нива от преди войната в Украйна

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Цената на пшеницата е спаднала значително спрямо средата стойност за миналата година. Според пазарен анализ цената на пшеницата се движи около 280-285 евро за тон, това е много по-ниско ниво спрямо май 2022 г. През този период цената на пшеницата записа исторически връх от 438 евро за тон, коментират от френския всекидневник Le Monde. Краят на годината обаче постави под въпрос производството на пшеница, предвид изключително високите температури за това време.

Пазарната стойност на пшеницата падна значително
Пшеницата напоследък се продава много по-евтино, цената й е подобна на тази преди руската инвазия в Украйна. Ако през май 2022 г. цената на пшеницата се взриви, като се котираше на 438 евро/тон, то в началото на тази година тя се върна към параметрите, познати преди войната.

„Състоянието на посевите към момента е много добро. Бяхме притеснени, но сегашният студ е много добра новина“, каза Беноа Питреман, президент на FranceAgriMer и зърнопроизводител. „Цената на обикновената пшеница пада. Тя се движи около стойността от 280 до 285 евро за тон и така се връща на нивото отпреди конфликта в Украйна. Рисковата премия, свързана с конфликта в Украйна, изчезва. Докато в началото на конфликта обемът на износа на украинско зърно беше спаднал до по-малко от един милион тона на месец, наскоро той се върна до средното ниво от последните пет години, почти пет милиона тона на месец,” той каза Артър Портие, представител на компанията за селскостопанска експертиза Agritel, цитиран от Economedia.ro .

Какво допринася за поевтиняването на пшеницата

Пазарната стойност на пшеницата не се влияе само от геополитическата нестабилност в Източна Европа, но и от други фактори, като покачването на еврото спрямо долара. Глобалната икономическа рецесия, която става все по-правдоподобен сценарий, но и нестабилността по отношение на възстановяването на Китай след края на нулевата Covid политика са ситуации, които пряко влияят на цените на пазара на пшеница.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА