Пшеницата в Добруджа е в добро състояние и няма поражения от мартенските снегове

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Пшеницата в Добруджа е в добро състояние. Няма опасност от измръзване след вчерашните снеговалежи, тъй като притежава добра студоустойчивост. Това казаха за “Агрозона” агрономи от региона.

Те обясниха, че житната култура е във фаза братене. Ниските температури през последните дни може незначително да забавят развитието й, но няма да причинят поражения. Опасност от измръзване има, ако температурите паднат под -5, -7 °C, но прогнозите за следващите дни сочат завръщане на пролетта. Оказва се, че снеговалежите дори са благоприятни, защото осигуряват нужната влага. Освен това посевите се уплътняват след изтеглянето през зимните месеци и не се налага използването на валяци.

Става ясно още, че по Черноморието вече има цъфнали дръвчета. Високите температури в средата на месеца са възобновили вегетацията им. Те, обаче, няма да бъдат опрашени от пчелите, защото трудолюбивите насекоми все още не са излезли от кошерите. Заради ниските температури може да има поражения по някои сортове с по-ниска студоустойчивост. Студовете причиняват стерилност на цветовете, в следствие на което дръвчетата не дават плод. За щастие това са единични случаи и то основно по крайбрежието.

Георги Джендов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама