Проследяват с чип камионите с дървесина

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

На камионите, които превозват дървесина, ще бъде поставян чип за проследяване, предвижда проект на Стратегически план за развитие на горския сектор, пише standartnews.com. Въвеждането на новата система за проследяване на дървения материал ще струва 12 млн. евро, като основният ресурс се очаква да бъде набавен от Програмата за развитие на селските райони. С парите ще бъдат изградени и пунктове за проследяване на дървесината. В тях специални четци ще проверяват данните от чиповете на камионите – количеството и качеството на дървесината. Новата система за борба с бракониерите трябва да бъде въведена до 2018 г. Изграждането на български “Ноев ковчег” за дървесните видове е друга дейност, предвидена в Стратегическия план. В специална банка ще се съхраняват семена от видовете, които виреят на наша територия.

Насърчаването на “зеления” туризъм също се превръща в приоритет при управлението на горите. Страната ни има голям потенциал за развитие на велотуризъм в горските територии, като в момента подобни маршрути има в Стара планина и Витоша, но не се използва достатъчно потенциалът на Странджа, Сакар, протежението на Дунав и др. Орнитологичният туризъм е друг сектор, в който страната ни има сериозен потенциал, защото в горите ни гнездят над 400 вида птици, се посочва в плана за развитие на сектора. За да се използват възможностите за туризъм, които предлагат залесените територии, са предвидени 150 000 лв.

Провалиха дебат за парк “Българско Черноморие”

Собственици на имоти провалиха общественото обсъждане в Бургас за създаване на Национален парк “Българско Черноморие”. Бъдещият парк да обхване над 52 400 хектара, предлагат учени от БАН. В него се предвижда да влязат земи от цялото крайбрежие – от Дуранкулак до Резово. Но над 100 жители на Бургас и на съседните общини дадоха отпор на идеята за парка. Те посрещна лекторите с викове “Махайте се”, “Не искаме парк”, “Долу зеления октопод”. Експертите, които трябваше да разясняват ползите от националния парк, бяха стъписани. Те се опитаха да кажат защо са дошли, но още при първата дума хората изригнаха с викове “Ууу”. “Няма какво да ни обяснявате. От Дуранкулак до Синеморец няма да намерите нито един човек, който да не е против парка. Вие искате да национализирате нашите земи и да ги дадете в ръцете на зеления октопод”, провикна се възрастен гражданин. Друг пък обяви: “Махайте се, ние парк няма да допуснем да има, ако трябва и кръв ще се лее. Целта е да ни вземете земите и после да усвоите милиони европейски пари, които да си разделите”. Експертите напуснаха срещата в момента, когато напрежението ескалира и цялата зала започна да крещи в “Вън, вън, вън”, предава standartnews.com.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама