Промяна на пазара: Египет стартира собствена зърнена борса

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Правителството в Кайро проучва възможността за търговия с още 10 стоки, включително ориз, злато и стомана.

Египетската държавна компания за закупуване на зърно обяви, че извършва международни покупки на пшеница чрез новосъздадена борса. Мярката важи и за доставчици, които предлагат пшеница от Черноморския регион.

От неделя, 27 ноември, египтяните правят международни покупки на пшеница чрез новосъздадена борса, която има за цел да елиминира изкривяването на местните цени, каза директорът на компанията. Новата процедура за обществена поръчка беше обявена от септември, когато държавният купувач на северноафриканската държава – GASC – обяви, че ще изисква от доставчиците на пшеница да се регистрират на стоковата борса на страната до ноември, припомня agrointel.ro.

GASC наскоро избра да купува директно от световни доставчици

На фона на турбуленцията тази година на пазарите на зърно поради колебанията в цените и войната в Украйна, египетският генерален орган за доставка на стоки (GASC) диверсифицира методите си за закупуване, съобщава Reuters, цитиран от Rador. GASC, държавна компания, наскоро избра да купува директно от глобални доставчици, вместо чрез традиционната си система за търг, тъй като търси по-конкурентни оферти. GASC може също така да доставя местна пшеница от фермери чрез борсата, каза Ибрахим Ашмави, заместник-министър на доставките и председател на борсата, пред Ройтерс.

„Ако днес GASC е продавач (на борсата), утре може да бъде купувач. Ще има различни канали“, каза Ашмави. GASC поиска от глобалните доставчици да се регистрират в новата борса до ноември.

Египет, традиционно най-големият вносител на пшеница в света, стартира новата стокова борса в неделя, съобщи Министерството на доставките в изявление, като GASC предлага 12 000 тона руска пшеница от своите резерви на мелници в частния сектор.

Как работи новата борса

Новата борса е проектирана да работи като спот пазар, като цените се определят от търсенето и предлагането. Засега работи на базата на система “затворен търг”, при която участниците подават оферти в запечатан плик, а GASC избира най-добрата. Този ход следва оплаквания от частни вносители и фабрики в Египет, които се борят да платят за стотици хиляди тонове пшеница, заседнали в пристанищата поради липса на долари, което доведе до намаляване на вноса и доведе до повишаване на цената от хляба и брашно.

В неделя, първия ден на търговия, пшеницата е продадена на 9750 египетски лири ($397) за тон в 18 транзакции, съобщи Министерството на доставките в понеделник.

Двеста компании, включително 36 мелници, досега са се регистрирали на борсата в Кайро, където египетското правителство проучва възможността за търговия с още 10 стоки, включително ориз, злато и стомана.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА