Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер”

Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между земеделска и неземеделска дейност при определянето на активните фермери. Съгласно предложените промени, доходите от селскостопанска дейност следва да представляват най-малко 10% от общия доход на стопанството. Това е първата хипотеза, в която фермерите ще се считат за активни. Втората хипотеза е когато годишният размер на директни плащания е минимум 2% от общите приходи, получени от неселскостопански дейности. Тези промени ще могат да бъдат приложени от Кампания 2024 г. Това заяви Аделина Стоянова, директор на дирекция “Директни плащания” към МЗХ по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите.

Неактивните земеделски стопани, след извършване на всички проверки за съотвествие с дефиницията активен фермер, общият брой на неактивните фермери за 2023 г. е 264.

“Това е резултатът е проверките, които Държавен фонд “Земеделие” направи на база на критериите, приложими през 2023 година. От тези 264 земеделски стопани в хипотезата, в която съотношението между земеделската и неземеделската дейност не съответства на дефиницията за “активен фермер”, са 152 земеделски стопани. Останалите лица са земеделски стопани, които не са предоставили информация на база, на която да могат да бъдат проверени критериите за активен земеделски стопанин, както и бенефициенти, които не могат да отговорят на изискванията по различни причини – непредставени документи или други казуси”, поясни още Аделина Стоянова.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама