Явор Гечев: Промените на Стратегическия план за земеделието вече са в ход

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Следва определянето на Мониторингов комитет и Управляващ орган, за да можем да пристъпим към процедура за промяна на Стратегическия план, каза още министърът по време на Комисията по земеделието и храните в Парламента

Вече върви работа по актуализацията на Стратегическия план за Общата селскостопанска политика (ОСП), като оценяваме дадените от комисията преди празниците предложения и те вече са разпределени за разглеждане. Аз лично одобрявам духа на предложенията, не мога да дам становище по самите суми, защото трябва да съобразим редица регламенти – не можем просто да променим сумите, а това трябва да стане с нова методика, с обсъждане в сектора и с взимането на съответните решения. Разглеждаме и други предложения по плана, постъпили от браншовите организации. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на първото за тази година заседание на Комисията по земеделието, храните и горите на Народното събрание, съобщава БТА.

По думите му вече тече процедура по съставяне на нова методика с технологични карти и въпросите, коментирани в комисията. “Сега следва определянето на Мониторингов комитет и Управляващ орган, за да можем да пристъпим към процедура за промяна на Стратегическия план”, допълни земеделският министър.

Що се отнася до визията на аграрното министерство за държавните помощи на земеделските стопани през 2023 г., Гечев сподели, че бюджетът е същият като миналата година и според него “украинската помощ” трябва да продължи. Той разкри, че в Брюксел още няма единодушно решение докога да бъде предоставяно подпомагането, но българското земеделско министерство е заявило подкрепата си това да се прави до края на годината.

По вече отшумяващата тема с дървата за огрев аграрният министър каза, че няма повече сигнали за недостиг. Той прогнозира, че следващата година търсенето ще е на една трета от нивата през този сезон, тъй като сега температурите са високи, а презапасяването е голямо.

Албена Симеонова от “Демократична България” изрази притеснението си от дерогацията на правилата за употреба на неоникотиноидни пестициди, които са особено опасни за пчелите. От министерството отговориха, че това е вследствие на постъпило предложение на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), но става дума за препарати за третиране на семена, а не за пръскане, и то по отношение единствено за царевицата в Северна България. Според Симеонова има алтернативи на тези препарати, които могат да бъдат използвани.

Десислава Танева от “ГЕРБ-СДС” изрази друга загриженост – от решението на Министерски съвет за приемане на програма за преобразуване на държавните предприятия, които да минат на бюджетиране. В приложения списък са включени и държавните горски предприятия. “Нашата парламентарна група остро възразява срещу това решение. Считаме, че то е изключително нецелесъобразно относно перспективата и развитието на държавния горски сектор”, коментира Танева. По думите й приемането на това решение означава повече загуби за горския сектор, по-неефективно ползване, по-висок корупционен натиск и пълна демотивация на служителите.

Гечев обясни, че това решение е протоколно, вследствие на поет ангажимент от предходния кабинет, свързан с еврозоната и с бъдещото ни членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Той заяви, че Министерство на земеделието първоначално е изразило отрицателно становище, но до края на годината трябва да има решение по този въпрос и подчерта, че то вероятно няма да бъде взето от служебния кабинет. Аграрният министър напомни, че предвид неясното политическо бъдеще служебното правителство се въздържа от законови инициативи и призова за приемственост, защото “работата нито започва, нито свършва с нас”.

Той изрази мнение, че трябва да се запази досегашната структура на държавните горски предприятия. “Консервативни сме в мисленето си по отношение на такъв тип промени”, коментира Гечев.

Христо Даскалов от “Продължаваме промяната” повдигна въпроса за появилите се слухове, че на граничния пункт “Капитан Андреево” се планира закриване на всички длъжности, свързани с товаро-разтоварната работа, което аграрният министър категорично отрече, заявявайки, че служебният кабинет няма да прави никакви промени на “Капитан Андреево”.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА