Производството на рапица се очаква да нарасне в Европа

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Анализаторите на Oil World прогнозират допълнително увеличение на производството на рапица в ЕС през 2023 г. до 19,6 милиона тона спрямо 19,1 милиона тона година по-рано.

Увеличението на добива от маслодайни семена ще се дължи на разширяването на посевните площи до максимум за последните 5 години – 5,94 млн. хектара при 5,85 млн. хектара през 2022 г., съобщава украинската агенция АПК-Информ.  

Експертите прогнозират основно увеличение на площите във Франция – до 1,31 (1,23) милиона хектара и Германия – до 1,15 (1,08) милиона хектара. На този фон производството на маслодайни семена в тези страни може да нарасне съответно до 4,55 милиона тона (+1% годишно) и 4,4 милиона тона (+3%).

Освен това анализаторите прогнозират разширяване на площите с рапица в скандинавските страни, по-специално Дания и Швеция, поради което се очаква увеличение на реколтата от нея и в този регион.

В същото време в балтийските страни площите с рапица ще намаляват с около 7% годишно. Но производството на рапица в този регион тази година може да се увеличи до 1,74 милиона тона в сравнение с 1,59 милиона тона, събрани през 2022 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА