Говорейки за климатични промени, най-често фокусът е насочен към регулирането на емисиите от фосилни горива, съобщава “Фокус” като се позовава на TechTimes. Подценявани обаче остават причини като глобалното производство на храна, отглеждането на животни и изхвърлянето на отпадъци. На тях се дължи отделянето на два основни парникови газа – метан и азотен оксид.
При изследване отделянето на трите газа азотен оксид, въглероден диоксид и метан изследователите от екипа на Ханкин Тиен от Университета в Обърн, САЩ, са открили, че живите организми поглъщат повече въглероден двуокис, отколкото отделят, но са нетен източник на азотен оксид и метан.
Анна Микалък, един от авторите на проучването, коментира, че човешките дейности не само отделят парникови газове сами по себе си, но карат и растенията, животните и микробите да бъдат нетни източници на вредни емисии. Изследователите призовават хората да насочат вниманието си към въздействието на хранителната система върху климатичните промени и да бъде преосмислен начинът, по който се изхранва населението, особено в страни, където консумацията на месо е висока.