Със значителния напредък в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 в целия ЕС, хранителните услуги се отварят отново и ограниченията за пътуване постепенно се премахват. Това би трябвало да има положително въздействие върху туризма това лято и като цяло върху потреблението на храна в ЕС. И все пак несигурността остава поради варианта Delta на вируса Covid-19 и способността да се контролира, съобщават от Европейската комисия. В лятното издание на доклада за краткосрочна перспектива се прави подробен преглед на най-новите тенденции и по-нататъшните перспективи за всеки сектор хранително-вкусовата промишленост.
Очаква се производството на говеждо месо в ЕС да намалее с 1,3% или 92 000 тона през 2021 г. Въпреки това износът към пазари с висока стойност като Канада и Япония трябва да продължи да се увеличава благодарение на последните търговски споразумения. Това става ясно от доклада, публикуван тази седмица.
Що се отнася до свинското месо , производството на ЕС се очаква да продължи да расте през 2021 г., като се прогнозира ръст от 1,7% или 394 000 тона в сравнение с 2020 г. Въпреки че износът за Обединеното кралство е намалял, общият износ на свинско месо от ЕС трябва да нарасне с 5% през 2021 г. По-високите цени трябва да компенсират увеличение на цените на фуражите.
Що се отнася до домашните птици , тъй като птичият грип удря основните производители в ЕС и поради високите цени на фуражите, производството на ЕС се очаква да намалее с 0,9% или 121 000 тона през 2021 г. Прогнозира се потреблението в ЕС да се увеличи с отварянето на хранителните услуги. Въпреки това, замразените запаси трябва отчасти да задоволят това допълнително търсене, което да доведе до стабилно потребление.
Производството на овче и козе месо в ЕС остава стабилно през 2021 г. с увеличение от 0,1% или 688 тона, въпреки относително високите цени. По отношение на търсенето, възобновяването на хранителните услуги трябва да има положително въздействие през втората половина на 2021 г.