Производството на европейско свинско месо ще расте и през тази година

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Със значителния напредък в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 в целия ЕС, хранителните услуги се отварят отново и ограниченията за пътуване постепенно се премахват. Това би трябвало да има положително въздействие върху туризма това лято и като цяло върху потреблението на храна в ЕС. И все пак несигурността остава поради варианта Delta на вируса Covid-19 и способността да се контролира, съобщават от Европейската комисия. В лятното издание на доклада за краткосрочна перспектива се прави подробен преглед на най-новите тенденции и по-нататъшните перспективи за всеки сектор хранително-вкусовата промишленост.

Очаква се производството на говеждо месо в ЕС да намалее с 1,3% или 92 000 тона през 2021 г. Въпреки това износът към пазари с висока стойност като Канада и Япония трябва да продължи да се увеличава благодарение на последните търговски споразумения. Това става ясно от доклада, публикуван тази седмица.

Що се отнася до свинското месо , производството на ЕС се очаква да продължи да расте през 2021 г., като се прогнозира ръст от 1,7% или 394 000 тона в сравнение с 2020 г. Въпреки че износът за Обединеното кралство е намалял, общият износ на свинско месо от ЕС трябва да нарасне с 5% през 2021 г. По-високите цени трябва да компенсират увеличение на цените на фуражите.

Що се отнася до домашните птици , тъй като птичият грип удря основните производители в ЕС и поради високите цени на фуражите, производството на ЕС се очаква да намалее с 0,9% или 121 000 тона през 2021 г. Прогнозира се потреблението в ЕС да се увеличи с отварянето на хранителните услуги. Въпреки това, замразените запаси трябва отчасти да задоволят това допълнително търсене, което да доведе до стабилно потребление.

Производството на овче и козе месо в ЕС остава стабилно през 2021 г. с увеличение от 0,1% или 688 тона, въпреки относително високите цени. По отношение на търсенето, възобновяването на хранителните услуги трябва да има положително въздействие през втората половина на 2021 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА