Производителността на селскостопанския труд в ЕС се е повишила с 13% през 2022 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Повишаване на производителността на труда в ЕС е предизвикано от рязкото увеличение на цените на селскостопанските продукти

Индексът на производителността на труда в селското стопанство в ЕС се е увеличил на годишна база с 13%, след лек ръст през 2021 г. Това сочат първите предварителни данни за 2022 г. от икономическите сметки за селското стопанство.

Това цялостно покачване на индекса отразява 11,1% увеличение на реалната стойност на дохода, генериран от единици, ангажирани в селскостопански производствени дейности, които условно се споделят между по-малка (-2%) работна сила на пълен работен ден.

Тази информация идва от данните за селското стопанство, публикувани днес от Евростат. Засега тези първи прогнози за 2022 г. трябва да се третират с известна предпазливост; съставянето на сметките за тези първи оценки използва непълна информация и се основава на моделиране, което може все още да не отразява напълно извънредните пазарни развития през 2022 г. През май 2023 г. ще бъдат налични втори оценки на ИССС, които включват по-подробни и по-високи актуална пазарна информация.

Разстройването на пазара провокира значителни вариации в производителността на труда

Годината беше белязана от изключителен инфлационен натиск. Промените произтичаха основно от допълнителни проблеми с веригата за доставки, тъй като COVID продължи и от широкомащабната военна инвазия в Украйна от Русия, която наруши енергийните доставки, наличието на редица селскостопански суровини (особено торове) и търговията с някои селскостопански стоки. Развитието на производителността на труда в селското стопанство във всяка от държавите членки през 2022 г. включваше тези сътресения на пазара и отразяваше степен на излагане или устойчивост на тези външни фактори.

Най-рязък темп на нарастване на прогнозната производителност на труда в селското стопанство през 2022 г. е в Германия (+66,8 %), където средното покачване на цената на произведените продукти (+29,5 %) изпреварва това на вложените (+14,0 %). Рязък ръст има и в Естония (+32,8 %), Дания (+29,8 %) и Люксембург (+29,6 %).

Обратно, имаше особено рязък спад в прогнозната производителност на труда в селското стопанство в Румъния (-21,2 %), Словакия (-15,4 %), Португалия (-11,8 %) и Малта (-11,2 %).

Повишаване на производителността на труда в ЕС е предизвикано от рязкото увеличение на цените на селскостопанските продукти

Увеличението на производителността на труда в селското стопанство в ЕС като цяло беше подкрепено от рязко покачване (+16,2 %) на брутната добавена стойност по текущи цени. На свой ред това отразява рязкото увеличение както на средната цена на продукцията, така и на междинното потребление (съответно +23,0 % и 25,4 %) и спадове в обемите както на селскостопанската продукция (-3,0 %), така и на междинното потребление (-3,1 %). Програмите за подпомагане, създадени за компенсиране на земеделските стопани за високите цени на суровини, като торове и енергия, доведоха до увеличение на субсидиите с 3 %.

Производителността на труда в селското стопанство за ЕС през 2022 г. с над 40% по-висока от 2015 г.

В сравнение с 2015 г. индексът на реалния факторен доход в ЕС е бил с 19,8% по-висок през 2022 г. През същия период се наблюдава стабилен и общ спад на индекса на вложения труд в селското стопанство от 16,6%. Заедно тези промени доведоха до това, че производителността на труда в селското стопанство в ЕС е с 43,6% по-висока през 2022 г., отколкото през 2015 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА