Производителите залагат само на български семена

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Милена Минчева е един от малкото хора, които могат смело да стоят зад продуктите с името си и винаги открито да говорят за работата си. Стопанството, което обединява около 500 дка семейни земи в Генерал Тошево, днес дава хляб на цялата фамилия и може да се похвали с обща кауза на всички членове. „Ние започнахме нашето биологично земеделие преди 5 години, имахме преходен период и много трудности по отношение на подбор на препарати, защото при биоземеделието препаратите са под строг контрол. Основната ни идея бе да произвеждаме чисто зърно. Искахме да създадем продукт с високо качество, с хранителна стойност и да е безопасно за хората.”, разказва добруджанката. „Всички в семейството участваме, всеки със знанията, уменията, диренето си, създадохме едно стопанство, с което можем да се гордеем. Произвеждаме биологично зърно – царевица, пшеница и добруджански боб. Имаме и слънчоглед и вече сме минали проби по опношение на създването на високоолеинов шарлан”.

При производството си на зърно в добруджанското стопанство залагат само на български семена, тъй като според тях най-естествено за нас, българите, е да се храним с храна, която е генетично подходяща за нашия организъм.

От стопанството имат желание да създадат и възможност за обуучение на ученици, които да могат да видят и другия начин на производство, не само на конвенционалния.

От зърното, което произвеждат в Добруджа, семейството на Милена, прави брашно, живо брашно, което е без подобрители и консерванти, и което е познато на много почитатели на здравословната храна с марката си „Етно”. Стопанството разполага и с каменна мелница, която в скоро време ще бъде призната и за биологична. Така фермерите ще могат изцяло да затворят цикъла на биопроизводството от зърното до брашното. В плановете на фамилията е и създаването на уникален продукт, с който ще изненадат публиката си.

Заради единната цел и посока, в която гледа цялото семейство, гъвкавостта и съобразяването с търсенето на пазара, могат бързо да се приложат на практика. „Можем да сеем това, което се търси на пазара, веднага можем да влезем в промяна на нещата, добре се чувстваме в тази си форма”, казва Милена Минчева.

Според нея биопродуктите в момента определено се търсят, не в промишлени количества, затова и тяхното производство е бутиково. Бъдещето е на чистата храна, смята още стопанката.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА