Производителите залагат само на български семена

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Милена Минчева е един от малкото хора, които могат смело да стоят зад продуктите с името си и винаги открито да говорят за работата си. Стопанството, което обединява около 500 дка семейни земи в Генерал Тошево, днес дава хляб на цялата фамилия и може да се похвали с обща кауза на всички членове. „Ние започнахме нашето биологично земеделие преди 5 години, имахме преходен период и много трудности по отношение на подбор на препарати, защото при биоземеделието препаратите са под строг контрол. Основната ни идея бе да произвеждаме чисто зърно. Искахме да създадем продукт с високо качество, с хранителна стойност и да е безопасно за хората.”, разказва добруджанката. „Всички в семейството участваме, всеки със знанията, уменията, диренето си, създадохме едно стопанство, с което можем да се гордеем. Произвеждаме биологично зърно – царевица, пшеница и добруджански боб. Имаме и слънчоглед и вече сме минали проби по опношение на създването на високоолеинов шарлан”.

При производството си на зърно в добруджанското стопанство залагат само на български семена, тъй като според тях най-естествено за нас, българите, е да се храним с храна, която е генетично подходяща за нашия организъм.

От стопанството имат желание да създадат и възможност за обуучение на ученици, които да могат да видят и другия начин на производство, не само на конвенционалния.

От зърното, което произвеждат в Добруджа, семейството на Милена, прави брашно, живо брашно, което е без подобрители и консерванти, и което е познато на много почитатели на здравословната храна с марката си „Етно”. Стопанството разполага и с каменна мелница, която в скоро време ще бъде призната и за биологична. Така фермерите ще могат изцяло да затворят цикъла на биопроизводството от зърното до брашното. В плановете на фамилията е и създаването на уникален продукт, с който ще изненадат публиката си.

Заради единната цел и посока, в която гледа цялото семейство, гъвкавостта и съобразяването с търсенето на пазара, могат бързо да се приложат на практика. „Можем да сеем това, което се търси на пазара, веднага можем да влезем в промяна на нещата, добре се чувстваме в тази си форма”, казва Милена Минчева.

Според нея биопродуктите в момента определено се търсят, не в промишлени количества, затова и тяхното производство е бутиково. Бъдещето е на чистата храна, смята още стопанката.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама