Стоян Дурков отглежда шафран в Девин върху 4 дка площ от 2017 г. по биологично сертифициран начин. В стопанството му е заето цялото семейство, като всички операции в насажденията се извършват ръчно. „Нашата почва е много благосклонна към тази култура и се добива шафран с много висока стойност. Тази година цъфтежа малко закъсня, понеже беше много топло, но стигмите са доста по-едри, по-дълги, по-плътни, по-месести. Надявам се с по-високо качество.“, съобщи той специално за „Агрозона“. През тази година от засадените луковици стопанинът ще получи в пъти повече реколта, отколкото предишните години заради размножаването на посадъчния материал. Дурков държи изключително много на доброто заготвяне на продукта. „За да се получи наистина качествен продукт, всичко се извършва ръчно – бране, отделяне на стигмите, правилно изсушаване и правилно съхранение. Влажността при изсушаването е много важна за шафрана. Ако го пресушите, си губи и качествата и свойствата. Ако се остави по-влажен, може да загние. Влажността трябва да е от 6 до 10%, нашият е 7,2%, което е идеално.“, допълва Дурков. Фермерът всяка година изследва качеството на продукта си във френска лаборатория, за да може да сертифицира стоката си.
На дребно Стоян Дурков продава шафрана си за 38 лв грама. „Тази цена ми покрива разходите, но много се спекулира с цените. Появяват се понякога изкупвачи на ценната подправка с много по-ниски стойности и колегите не си я дават, защото прекалено е трудоемко, много е трудно за отглеждане, много малко е добивът – в грамове, десетки и стотици грамове, трудно се достига килограм“, коментира предприемачът.
На външния пазар стопанинът от Девин смята да стъпи само с добро качество, което гарантира с усилен труд. От бранша вече се подготвят и за сформиране на сдружение на шафранопроизводителите, за да може да се осигури достатъчно количество от ценната подправка с български етикет, което да може да се реализира на разрастващия се външен пазар.