Производители на гъби поискаха от депутатите съдействие за промяна на наредбите, така че гъбата да бъде класифицирана като зеленчук и да получат повече точки за европроектите. Към момента производството на гъби не е класифицирано нито като зеленчук, нито като месо, а това им намалява точките при кандидатстване за евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони. Зеленчукопроизводството е изведено като приоритетен сектор, а отглеждането на гъби не спада към него.
Атанас Димитров от Съюза на гъбопроизводителите обясни, че гъбата по биологичен признак е сапрофит, а той от своя страна е “ни риба, ни рак”, тоест нито растение, нито животно, а нещо средно. “Проект за средна работа няма”, обясни производителят цитиран от “Дарик”.
По думите му европейска практика е продуктът да не бъде класифициран според биологичен признак, а по това как той присъства на трапезата, а хората го възприемат като зеленчук. Димитров напомни, че казус, но отдавна решен, стои и при доматите, които по биологичен признак са плод, но хората ги възприемат и са класифицирани при зеленчуците.
“Нито сме към зеленчука, нито към животните”, каза и Иван Костов от Берковица. Гъбопроизводителят напомня, че преди три години секторът е бил към зеленчукопроизводството, а сега никой не може да каже къде е неговото място.
Има и още един проблем – огромният внос на полски печурки, които удрят родните гъби.
Производителите у нас правят съпоставка и споделят тежките изводи: у нас секторът е в “каменната ера”, а полските им колеги – в “индустриалния век”. “Отглеждаме продукта в стари кошари, постройки, пещери по странен и стар начин. Производителността е изключително ниска. А полският продукт е съвършен – бял, хубав, голям, калиброван, а нашето се вижда, че е бедно”, казват производителите.
От Съюза на гъбопроизвидителите обещаха, че няма да оставят нещата така и ще продължат да напомнят на депутатите за проблема.