Производители на гъби поискаха от депутатите съдействие за промяна на наредбите за кандидатстване по ПРСР

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Производители на гъби поискаха от депутатите съдействие за промяна на наредбите, така че гъбата да бъде класифицирана като зеленчук и да получат повече точки за европроектите. Към момента производството на гъби не е класифицирано нито като зеленчук, нито като месо, а това им намалява точките при кандидатстване за евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони. Зеленчукопроизводството е изведено като приоритетен сектор, а отглеждането на гъби не спада към него.

Атанас Димитров от Съюза на гъбопроизводителите обясни, че гъбата по биологичен признак е сапрофит, а той от своя страна е “ни риба, ни рак”, тоест нито растение, нито животно, а нещо средно. “Проект за средна работа няма”, обясни производителят цитиран от “Дарик”.

По думите му европейска практика е продуктът да не бъде класифициран според биологичен признак, а по това как той присъства на трапезата, а хората го възприемат като зеленчук. Димитров напомни, че казус, но отдавна решен, стои и при доматите, които по биологичен признак са плод, но хората ги възприемат и са класифицирани при зеленчуците.

“Нито сме към зеленчука, нито към животните”, каза и Иван Костов от Берковица. Гъбопроизводителят напомня, че преди три години секторът е бил към зеленчукопроизводството, а сега никой не може да каже къде е неговото място.

Има и още един проблем – огромният внос на полски печурки, които удрят родните гъби.

Производителите у нас правят съпоставка и споделят тежките изводи: у нас секторът е в “каменната ера”, а полските им колеги – в “индустриалния век”. “Отглеждаме продукта в стари кошари, постройки, пещери по странен и стар начин. Производителността е изключително ниска. А полският продукт е съвършен – бял, хубав, голям, калиброван, а нашето се вижда, че е бедно”, казват производителите.

От Съюза на гъбопроизвидителите обещаха, че няма да оставят нещата така и ще продължат да напомнят на депутатите за проблема.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА