Програмата за развитие на обезлюдените райони в България ще разчита на земеделието

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Мерки за раздвижване на икономиката в Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните и слаборазвитите райони биха заработили доста трудно. Те отново разчитат на земеделието, въпреки, че хората веднъж вече са били откъснати насила от земята и са загубили трудовите си навици, и поради това едно завръщане би било изключително трудно. Това е мнението на проф. Петър Славейков от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод Програмата за съживяване на обезлюдените и бедни райони у нас, предава БНР.

„Въпреки многото пари, които бяха вкарани по различни фондове в селските райони, ефектът е почти никакъв. Земеделие не се прави дистанционно от големия град, а на място и денонощно,” отбеляза експертът.

„По-ниски кредити за жилища и по-високо заплащане са две от най-важните предпоставки, за да бъдат мотивирани хора да отидат да живеят и работят в тези обезлюдени райони”, подчерта Славейков и допълни, че е утопично отново да се изгражда вече разрушената преди десетилетия с първите големи преселвания от селото към града инфраструктура.

Мерките напомнят 22-ро постановление на Министерския съвет от 80-те години, но тогава средствата се разпределяха централно, а сега, в пазарни условия, част от тези мерки трудно ще бъдат осъществени, коментира още проф. Петър Славейков.

„Програмата залага на нови, иновативни производства, но откъде ще намерят работна ръка за компютърно производство в село Х на границата със Сърбия. Какви трябва да са заплатите и условията на живот, за да бъдат привлечени специалисти, например от София.”, отбеляза проф. Славейков.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements