Прогнози: Жътвата на пшеница стартира при 430-450 лв. за тон изкупна цена

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте първите прогнози за средни добиви от зимните култури

510 кг от дка и реколта от около 6,3 млн. тона предвиждат експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) в месечния си бюлетин. Допуска се разлика от плюс минус 5%. За подобна прогноза основание дава дъждовната пролет тази година, която според специалистите прилича на 1987 г. по отношение на разпределението на валежите през важните вегетационни месеци. Вероятността този сценарий да се сбъдне е около 55%, а да се провали – 30%. От САРА цитират и прогнозите на JRC Mars, според които средните добиви от пшеница в България тази година ще бъдат малко по-високи – 568 кг от дка.

При ечемика прогнозите на САРА сочат средни добиви от 490 кг за дка, докато показателите на JRC Mars са за 523 кг. Най-вероятностните обеми за реколтата от ечемик това лято е за 560 хил.т, но тук прогнозата да се сбъдне се оценява само на 45%.

Вероятността за оптимистичния сценарий е изчислен на 30%, а песимистичният сценарий, с производството надолу с повече от 5% е 25%.

Държавна помощ: ЕК одобри българска схема в размер на 8 млн. евро за подпомагане на селскостопанските производители

Предвижданията за средните добиви при рапицата се очаква да бъдат около 270 кг от декар, а на JRC Mars са за 304 кг. Реколтата от рапица пък ще достигне едва 305 хил.т. с разлика ±5%, при вероятност до 50%. Песимистичният сценарий се изчислява с шанс от 30%, а оптимистичният вариант, където добитото количество да е с над 5% от най-обичайния сценарий е 20%.

Прогнозите на САРА сочат, че жътвата това лято ще стартира на по-късен етап от обикновено заради наличието на висока влажност на полето. Изкупните цени, при които ще стартира кампанията, пък се предвиждат да са в рамките на 430-450 лв/т при пшеницата от място в Североизточна България, около 420 лв/т при ечемика за Югоизточна България и 830 лв/т – за рапица в Североизточна България, с възможност за грешка от ±3%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама