Прогноза за ЕС: Производството на свинско месо ще започне да намалява

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В ЕС опасенията за здравето, околната среда и обществото ще продължат да влияят върху предпочитанията на потребителите за различни видове месо и това ще има отрицателно въздействие върху консумацията на свинско месо в ЕС.

Предвижда се потреблението на свинско месо в ЕС да намалява с 0,4 % годишно, от 32,4 кг на глава от населението през 2022 г. на 31,1 кг през 2032 г. или с -4 % за разглеждания период. 

Възползвайки се от отличните възможности за износ за Азия въпреки африканската чума по свинете (АЧС), секторът на свинското месо в ЕС увеличи производството до 23,7 милиона тона през 2021 г., но след това то отново намаля през 2022 г. Въпреки че възможностите за износ постепенно ще се свият, АЧС ще има траен ефект в ЕС, тъй като не се очаква функционална ваксина срещу АЧС да бъде налична през периода на прогнозата. 

В допълнение, системите за интензивно производство вероятно ще бъдат изправени пред допълнителни обществени критики. 

В комбинация с по-строгите закони за околната среда в някои страни от ЕС, това ще има сериозен ефект върху производството. Поради това се предвижда производството на свинско месо в ЕС да спада с 1 % годишно през 2022-2032 г. (2,2 милиона тона за целия период). 

Износът на свинско месо ще намалее с възстановяването на китайското производство

Очаква се производственият капацитет на Китай да се възстанови по-рано от очакваното. Страната драстично ще намали зависимостта си от вноса, въпреки продължаващите огнища на АЧС. Възстановяването на други региони в Азия може да отнеме повече време. Това има огромно въздействие върху износа на свинско месо от ЕС, който отива предимно в Китай. 

Освен това се очаква други експортни дестинации от ЕС като Япония, Филипините и Виетнам да намалят вноса си до 2032 г. Пазарите в Южна Корея, Австралия, Субсахарска Африка или съседни европейски държави обаче може да създадат допълнителни възможности за износа на ЕС. 

В резултат на това, докато износът на ЕС се е увеличавал с 2,8 % годишно през 2012-2022 г., се предвижда той да намалява с -3,2 % годишно през 2022-2032 г. ЕС също така ще трябва да укрепи и диверсифицира експортното си портфолио. Остават несигурности относно скоростта на възстановяване от и търговските забрани поради АЧС. Друг възможен риск е разпространението на АЧС на американския континент.

Цените на свинското месо остават ограничени

След скока на цените през 2022 г. цените в ЕС трябва да намалеят. Въпреки това търсенето на внос извън Китай, продължаващите огнища на АЧС в Азия и коригиращото се местно производство биха могли да забавят спада на цените до 2025 г. Тогава се очаква цените в ЕС да останат около 1 500 EUR/t до 2032 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА