Прогноза: Слагаме все повече зеленчуци на трапезата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Тенденцията на плавно покачване на консумацията се запазва, коментират от САРА

През последните години се наблюдава, макар и слабо повишение в средната консумация на основни зеленчуци, отбелязват в анализ от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). В периода между 2016-2020 година, средната консумация на домати на човек от населението по изчисления на САРА възлиза на 23,5 кг, на пипер – 8,5 кг. и на краставици – 10 кг.

През 2021 г. потреблението продължава тенденцията да се покачва, като преизчисление на консумацията на човек от населението се налага заради последните данни за броя на населението от преброяването през 2021 година. Изчисленията показват, че прясната консумация на домати достига около 26,1 кг/човек.

При краставиците потреблението на човек от населението се оценява на 11,8 кг., докато при пипера – 9,9 кг.

Тенденцията на подчертано повишение на потреблението на основни зеленчуци ще продължи и през следващите години, като през 2022 г. по изчисления на САРА консумацията на човек от населението, което да е под формата на прясна или друга домашна консумация при доматите ще е приблизително 27 кг, на краставици – 12 кг и на пипер 10,3 кг. Причините за това покачване са главно в промяната в потребителското търсене и предпочитанията да се консумират повече плодове и зеленчуци, което е отчетена характеристика и за целия ЕС.

В следващите години може да се очаква намаляване в абсолютните количества на внасяните в страната домати, пипер и краставици, което да произтича от намаление в броя на населението, както и в неблагоприятна ситуация с инфлацията, при която доходите изостават в сравнение с ръста на цените. Специфично при зеленчуците е, че те са относително по-високо еластични към доходите отколкото останалите хранителни продукти.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА