Проф. Тодор Кантарджиев: 22 души са заразени с бруцелоза до момента

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

22 души са заразени с бруцелоза до момента. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, за Радио „Фокус”. Той бе категоричен, че основната причина за заразяване е консумирането на непроверени животински продукти.

„Тъй като лабораторията е само една, това е лабораторията в Националния център по заразни и паразитни болести ще ви кажа точните цифри. След вторник от получените материали от РЗОИ Благоевград 8 бяха положителни и още един човек доброволно се изследва, и 9 са положителните. За всичко това се докладва, пишат се бързи съобщения, няма никакво значение дали са 8 или 9. Трябва да се знае, че хора, които са яли неварено мляко или са били в контакт с раждащи, болни животни и вдигнат температура трябва да се изследват. Сега в момента се изследват доста хора, но тъй като инкубационният период е продължителен, може би те ще развият заболяването по-късно. Трябва при повишаване на температурата да се направи изследване, за да се лекува с антибиотици, лечението е седмици и месеци”, добави той. 

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че лечението на бруцелоза отнема много дълго време. В рамките на няколко години заболяването може да се появи отново, добави експертът. По думите му е необходимо добро взаимодействие между Ветеринарните служби и Националния център по заразни и паразитни болести, за да бъдат избегнати подобни случаи в бъдеще.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама