Проф. Мартин Банов от Селскостопанска академия разкри причините за намаленото производство на плодове и зеленчуци у нас

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Само през миналата година са се появили четири нови кандидат-сорта домати – „Дара“, „Сълзица“, „Розово сияние“ и „Мини мис“

„Създадени са четири нови сорта български домати – два от тях са едри и розови, а другите са чери доматчета“, коментира проф. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия (ССА) пред Бтв.

Според него една от основните причини за намаленото производство на зеленчуци у нас е липсата на достатъчно работна ръка. „Една от основните причини е това, че производството на плодове и зеленчуци е трудоемко, тоест необходимо е да се прилага сериозен ръчен труд, а ние знаем, че демографските проблеми на България се задълбочават. Намирането на работна ръка, която да се използва при

производството на плодове и зеленчуци, става все по-трудно“, обясни той.

Вторият проблем според него е свързан с поливането на тези култури. „Ние знаем, че земеделската продукция изисква напояване, което в момента трудно може да се осъществи. Проблемът е, че ние унищожихме нашите напоителни системи и в момента земеделците трябва да влагат допълнително пари за възстановяването им, което оскъпява продукцията“, каза още проф. Банов.

Председателят на Селскостопанска академия коментира и щетите от проливните дъждове през последните дни. Той поясни, че сега се правят огледи и се описват пораженията.

„Приоритетно в България се отглеждат зърнено-житни култури – около 85% от обработваемите земи са заети от жито, слънчоглед и царевица. Само 10,7% са трайните насаждения. Проблемът за този дисбаланс е комплексен“, допълни още той.

Проф. Мартин Банов съобщи, че единствено производството на домати и зеле се е увеличило, докато при други култури – като краставици, лук и картофи има спад. „До голяма степен има значение вносната продукция. Една от причините на този дисбаланс, освен липсата на работна ръка и напояването е, че вносът, идващ от Турция и Гърция, е по-евтин. Освен това техните зеленчуци излизат по-рано на пазара от нашите, заради по-топлия климат“, обясни проф. Банов.

Производството на домати у нас, което сме имали преди години, трудно може да се възстанови, но все пак се наблюдава известен ръст, коментира още председателят на ССА. „Тогава имахме по 780 хил. тона домати на година. в момента произвеждаме 126 хил. тона“, каза още Банов.

Проф. Банов бе категоричен, че българските домати могат да се разпознаят. „Вносните имат т.нар. търговски вид – те са еднакви по размер, с правилна форма и са доста твърди“, отбеляза той. Според него сортовете български домати не само се запазват през годините, но и се създават нови. „Само през миналата година са се появили четири нови кандидат-сорта домати – „Дара“, „Сълзица“, „Розово сияние“ и „Мини мис“, разказа проф. Мартин Банов.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА