Последните препоръки на световните експерти по медицинска диететика сочат, че плодовете и зеленчуците трябва да са отгледани на не по-голямо разстояние от 80 км от местоживеенето, съобщи за Агрозона известният експерт по диететика и хранене проф. д-р Донка Байкова от МЦ “Марковс”. Именно затова българските плодове и зеленчуци винаги трябва да бъдат с предимство, когато се храним. „Нашите ензимни системи, нагласата на генома ни е такава и е наследена по пътя на генетичните механизми от предшествениците ни, че да усвоява най-пълноценно състава на тези зеленчуци и плодове, които са израснали и отгледани в нашите земи“, каза още д-р Байкова. Каква е причината? Защото почвата е тази, която ги храни и с минерали и витамини, и с азот за белтъка и всичко останало.
Всъщност затова местните зеленчуци имат аромат, различен от този на вносните. „За да дойдат от хиляди километри до нас, тези плодове и зеленчуци се обработват поне с няколко консервиращи агенти, които са дразнещи стомашно-чревната лигавица. Да не говорим, че понякога са токсични, въпреки контрола, който се оказва. Още докато растат се третират с препарати за растителна защита и особено, ако са внесени от трети страни, там въобще не са длъжни да се съобразяват с нивата на пестицидни остатъци при нас. А те остават в сърцевината на съответния продукт. Затова са и по-евтини, понеже се произвеждат в индустриални количества, но най-малкото е че нагласите на организма на човека, ензимните механизми са генетично приспособени да използват най-пълноценно за своите нужди продуктите, които се отглеждат по родните земи. Не подлежат на коментар добрите хранително-вкусовите качества, които идват от земята ни, от природата, от водата, от поливането и климата“, категорична е проф. Байкова.
Всички съвети на проф. д-р Донка Байкова за храненето в условията на COVID-19, както и препоръките и как да смъкнем излишните килограми след застояването вкъщи – четете в новия брой на списание Агрозона.