Приемът по извънредната мярка COVID-19 може да започне в края на този месец

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

В трите направление по мярка COVID ще бъдат допустими всички бенефиценти, всички земеделски стопани, които са били оторизирани за плащания през 2019 г. по директни плащания на площ и заявили не по- малко обеми през 2020 г. плюс всички преработвателни предприятия, които са регистрирани като такива. Това съобщи днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която посети Фермерския пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите, по време на който ИЗК “Марица” представи два от най- популярните си сортове домати- Алено сърце и Розово сърце.

Подходите по трите направление са различни според начина, по който МЗХГ е защитило компенсациите пред Европейската комисия  в неформален диалог преди обявяването на мярката, а именно за допълнителни разходи при изпълнение на заповедите за противоепидемичните мерки. „По този подход са защитени ставките по COVID-2, за COVID-3 това е едната алтернатива за подкрепа, другата е с отчети за намалени приходи и компенсация 5% за приходи от 2019г.“, съобщи още Танева.

За земеделските стопани таванът е 7 хиляди евро. За малки и средни предприятия, които са и преработватели е 50 хил. евро. Таваните са определени по европейски регламент.

Единствената промяна от първоначално обявения вариант на мярката се отнася за направление COVID-1 за чувствителните сектори, тъй като ЕК изрично е изискала подкрепата да се осъществи като абсолютна сума на стопанство.

„Вероятно писмената процедура на Комитета по наблюдение ще приключи утре. След това предстои да бъде обявена наредбата, по която ще се кандидатства за обществено обсъждане. До края на юли се очаква цялата процедура да приключи и приемът да започне в края на този месец или началото на август“, коментира още Танева.

„На всички стопани ще се стремим да завършим плащанията по мярката до 15 октомври. Единствено за предприятията помощта ще бъде изплатена в рамките на следващата година, ако те са избрали да кандидатстват за помощ по направлението за доказан спад на приходите през годината“, допълни още министърът.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements