Видео

Приеха окончателно промените в Закона за горивата

goriva_akciz_
Автор: Агрозона
Споделена8

Депутатите приеха окончателно текстове от новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Според новите промени за регистрация търговците на горива на едро ще трябва да имат внесен капитал не по–малък от 1 млн. лева, а за тези, които по закон нямат капитал-активи в размер не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение беше капиталът да бъде 3 млн. лева. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева или имущество в размер не по-малък от 20 хил. лева за всеки обект.

Припомняме Ви, че спорните промени предизвикаха напрежение в редица сектори, сред които и земеделският, когато стотици производители бяха в протестна готовност. Основните притеснения бяха, че земеделците биват таксувани като търговци на гориво. Освен това, според производителите, първоначалния вариант на проектът не е съобразен със спецификата на земеделската дейност и изискванията, заложени в него, противоречат на европейските разпоредби.

Впоследствие протестните действия бяха отменени, след като секторът и вносителят на закона Емил Димитров се разбраха за конкретни, облекчаващи земеделските производители текстове, които да залегнат в новия закон. Изготвен бе доклад с исканията на земеделския бранш. По думите на Димитров, земеделците няма да понасят административна или финансова тежест, а за регистрираните до момента не се изискват нови условия, като служебно ще им  се издадат  безплатно удостоверения. Ще има координация между финансовото, земеделското министерство и другите служби, в които вече има данни, така че да не се налага земеделците отново да декларират, оповестяват и доказват.

От своя страна земеделският министър Румен Порожанов заяви, че Министерството на земеделието, храните и горите е в постоянен контакт с вносителите на Закона за горивата. Неговите очаквания бяха между 1 и 2 четене  на закона да бъдат намерени най-добрите текстове за бранша.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *