Приеха на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

В непосредствена близост до морето ще могат да се поставят преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други обслужващи дейности. Те ще се намират в зона “А”, но извън територията на морските плажове. Това предвиждат промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от депутати от Коалиция за България. Парламентът прие измененията в закона на първо четене с 80 гласа “за”, предаде БТА.

Условието за поставянето на обектите е те да не се надвишават установените в устройствения план показатели. Това означава, че те трябва да отговарят на определени критерии на застрояване и с поставянето им да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 метра. Зона “А” обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 метра.

В мотивите си вносителите посочват, че въведената забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона “А” ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.

Промените предвиждат размерът на концесионното плащане и на наемната цена да се определят във всеки конкретен случай. Това ще става в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.

Депутатите приеха и с 136 гласа “за” на първо четене и изменения, внесени от депутати от ГЕРБ. Те предвиждат всяка година най-късно до 1 март по предложение на кмета общинският съвет на общините, попадащи в обхвата на този закон, да определя периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи. Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството да бъде забранено от 15 май до 1 октомври.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА