През първата седмица на 2018 г. няма износ на пшеница

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

За седмицата от първи до седми януари през Пристанище Варна1 са изнесени 2 хил. тона ечемик, а експорт на пшеница и рапица не е осъществен. Макар износът през последните седмици да не е съществен, общо изнесеното количество пшеница през пристанището от началото на пазарната 2017/18 година до момента е с 10,1% повече от отчетеното за същия период на предходната пазарна година. При ечемика е регистриран още по-съществен ръст – над шест пъти, до 1 384 хил. тона. Износът на рапица обаче е с 38,3% по-малко, сочи оперативният анализ на земеделското министерство.

Данни на „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1, сочат, че от началото на сезона до момента през пристанищната инфраструктура са изнесени 19,7 хил. тона пшеница или с около 31% повече спрямо съответния период на предходната година. Експорт на ечемик и рапица все още не е отчетен.

За първата седмица на тази година през Пристанище Варна са изнесени 4,3 хил. тона царевица и 53,1 хил. тона слънчоглед. И при двете култури износът значително изпреварва предходната пазарна година. От началото на септември миналата година до 7-и януари тази година експортът на царевица през пристанището се увеличава с 95,3% на годишна база, а при слънчогледа ръстът е над три пъти.

Към момента не е отчетен износ на царевица и слънчоглед – реколта `2017 от „Пристанище Бургас“ ЕАД.
От началото на настоящата 2017/18 пазарна година до 7-и януари 2018 г. не е реализиран внос на зърнени и маслодайни култури през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама