Дъждове в началото на октомври ще попречат на сеитбата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

В първите дни на месеца се очакват високи за сезона температури и условия за формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури

През октомври агрометеорологичните условия ще бъдат динамични, с температури близки до климатичните норми и валежи – над нормите за месеца. През първите дни от октомври се прогнозират високи за сезона температури и условия за формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури, за повишение съдържанието на захари в плодовете на есенните сортове овошки и късните винени сортове грозде, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология. 

След наднормените температури се прогнозира краткотрайно застудяване и нормализиране на топлинните условия през втората половина от първото десетдневие.

През първото десетдневие на октомври се очакват значителни валежи, които допълнително ще възпрепятстват сезонните агротехнически мероприятия. По-добри условия за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на есенниците се очакват през първата половина от  второто и през повечето дни от третото  десетдневие.

Агрометеорология, времето, Agrozona.bgПрез октомври са оптималните срокове за сеитбата на зимните житни култури. През първото десетдневие е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25.X – в Южна България, а в края на месеца –  в районите по Черноморското крайбрежие.

Времето обърка сроковете за сеитба на зимната рапица през септември

Сушата и последвалите значителни, на места интензивни, валежи в края на лятото и началото на есента бяха причина за пропускане на оптималните срокове, през септември, при сеитбата на зимната рапица. Значителна част от предвидените площи ще бъдат засети през октомври, след агротехническите срокове. Поради тези обективни причини не се изключва вероятността късно засетите посеви с рапица да не успеят да формират розетка (7-8листа) през есенната си вегетация – фазата, в която растенията успешно зимуват.

Развитие на посевите

През месеца началните фази от вегетацията на засетите есенници ще протичат с умерени темпове, при наличие на добри влагозапаси в горните почвени слоеве.В края на октомври при пшеницата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите поникване и трети лист. При най-рано засетите, в края на септември и началото на октомври, посеви ще се наблюдава и начало на фаза братене. При рапицата ще преобладава листообразуване.

До края на месеца есенните посеви се обследват за наличие на полска полевкаградина, гризачи, Agrozona.bg

Прогнозираните близки до нормата топлинни условия през октомври са предпоставка за увеличение популацията на полската полевка – един от опасните вредители при есенниците. До края на месеца есенните посеви трябва да се обследват за наличие на вредителя и при численост над прага на икономическа вредност (2 броя активни колонии на декар) е наложителна своевременна растителнна защита. (отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите).

В края на месеца условията ще позволяват провеждане на някои фитосанитарни дейности при овошките

Нападнатите от струпясване ябълкови и крушови насаждения,след прибиране на реколтата, трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид за редуциране на заразата. При костилковите овощни видове, след масовия листопад, се препоръчва пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу причинителите на сачмянка, ранно кафяво гниене и къдравост по прасковата.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements