През четвъртото тримесечие на 2014 г. равнището на производителността на труда е най-високо в сектора на услугите услугите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2014 г. равнището на производителността на труда е най-високо в сектора на услугите – 6 694.1 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 15.5 лв. за един отработен човекочас. В индустриалния сектор всеки зает произвежда средно 5 870.0 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 13.8 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 1 360.3 лв. БДС на един зает и 3.6 лв. за един отработен човекочас.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. БВП на един зает се увеличава с 1.5% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това сочи статистиката на Националния статистически институт ( НСИ ) за производителността на труда, заети лица и отработено време за четвъртото тримесечие на 2014 година.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. заетите лица в икономиката са 3 259.6 хиляди. Общият брой отработени часове е 1 370.1 милиона. Структурата на заетостта по икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2013 и 2014 г. показва увеличение на относителния дял в аграрния и индустриалния сектор. На едно заето лице се падат 6 961.6 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 16.56 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност средно на един зает през четвъртото тримесечие на 2014 г. реално се увеличава с 0.6% и също така с 0.6% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Източник: НСИ

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама